IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апостолов: Има продажби на нива, които не са икономически аргументирани

Апостол Апостолов каза още, че пенсионните фондове се утвърждават като нетни купувачи на БФБ

15:49 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Апостолов: Има продажби на нива, които не са икономически аргументирани

Българският пазар попада в групата на развиващите се пазари, което му отрежда неблагоприятна роля на фона на глобалната финансова криза, смята Апостол Апостолов, председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Според него в момента наблюдаваме изтеглянето на голяма част от портфейлните инвестиции и продажби на акции на нива, които трудно могат да бъдат икономически аргументирани.

В разговорите с големите чуждестранни инвеститори Апостолов е получил обяснения за поведението с това, че пазарите в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) България, Румъния, Хърватска и т.н. са твърде малки, а вниманието е съсредоточено върху развитите борси. Заради това се закриват експозиции, тъй като инвеститорите имат нужда от кеш за покриване на позициите на големите пазари.

Според Апостолов на капиталовия пазар няма системен риск – всички институции и органи работят адекватно и нормално и не се наблюдават никакви проблеми. Инвестиционните посредници също успяват да се справят със ситуацията, въпреки направените огромни инвестиции в предходни периоди и големите обезценки на портфейлите си.

Проблеми не се наблюдавали и по отношение на застрахователните компании. Ръководителят на КФН отдава това на две основни обстоятелства – пасивността на представителите от сектора и слабата им инвестиционна дейност, която ги е предпазила от проблемите на колегите им от големите пазари.

Апостол Апостолов каза още, че пенсионните фондове (ПФ) се утвърждават като нетни купувачи на БФБ. Комисията, която той ръководи, „следи експозициите им всеки ден“ и наблюдава значително преструктуриране на инвестициите на фондовете. Почти на максималната граница от 25 на сто са средствата, оставени на депозит в търговските банки. „Инвестициите в акции са се свили, но ПФ са нетни купувачи и правят доста по-добри средни цени спрямо тези от миналата година. Те не пазаруват „стръвно“, а „по-предпазливо“, заяви още Апостолов.

„Не бих си позволил да гадая къде е дъното на борсата и дали то е близо“, каза още ръководителят на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още