IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уорън Коутс: Банките в България се намират в много добро положение

Трябва да се намери най-точният момент, когато правителствата да спрат с намесите си на пазара, смята един от създаделите на валутния борд у нас

13:20 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Уорън Коутс: Банките в България се намират в много добро положение

Сега банките в България се намират в много добро положение, а „аз се радвам, че правителството само се готви да увеличи ликвидността и да изготви мерки за предпазване на финансовата система“, заяви Уорън Коутс, един от архитектите на валутния борд у нас. Пред представители на бизнеса той направи кратък очерк на случващото се на международните пазари и състоянието на валутния борд в България.

Според Коутс въвеждането на валутния борд е било най-правилното решение за страната ни. „Валутният борд има силни и слаби страни, той не е перфектен, но за България беше точното решение. Той наложи сериозна дисциплина и ограничения при даването на заеми в страната. Фактът, че България се радва на високо доверие доведе до сигурност и сериозна програма на БНБ да изгради необходимите правила за укрепване на банковата система“.

В момента сме свидетели на две паралелни явления в икономиката, смята Коутс. По думите му едното е нормалната рецесия, каквато по думите му се наблюдава във всички икономики на всеки 4-5 години и се определя като нормален бизнес цикъл. В тази насока неговото мнение, е че в никакъв случай не трябва да се пречи на нормално протичащите процеси на пречистване на пазара от неефективните агенти.

Вторият процес, който протича в света, е финансовата криза. Тя, от своя страна, има потенциала сериозно да навреди на корекциите, които се наблюдават в процеса на рецесия и влошаване на икономическите условия. Рисковете са свързани с това, че се отнема една от основните роли на икономиката - онези, които искат да поемат рискове да го правят за своя сметка. Според него в нормална ситуация едни поемат по-високи риск, гонейки печалби, други - не, като по този начин икономиката се развива и става по-добра. В такава ситуация държавата не би трябвало да се намесва в общата динамика на процеса. По отношение на финансовата сфера онези финансови институции, които са поели големи рискове, сега трябва да си носят последствията.

Проблемът в настоящата ситуация е свързан именно с финансовата система, което заплашва силно реалната икономика. Нормалните процеси не могат да бъдат оставени да протичат без намеса, защото би се стигнало до далеч по-големи трудности. Като илюстрация на думите си Коутс посочи ипотечната система на САЩ.

Специалистът заяви, че в САЩ непрекъснато фалират банки, което е довело до разработване на пакет от мерки, който се прилага при банкрута им. За други институции обаче не били създадени механизми, с които да се предотвратят негативните ефекти от провалите им. Така например при очаквания провал на ипотечния пазар това би имало въздействие върху цялата финансова и банкова система, а в такава среда „не могат да бъдат допуснати мащабни фалити“.

Това е причината за намесата на САЩ и останалите водещи държави във финансовата система – за успокояване на пазарите и възстановяване на нормалното функциониране на кредитните пазари. Това са необходимите мерки, но те носят у себе си риск. Сегашните мерки трябва да бъдат временни, тъй като „гарантирането на кредитните линии създава огромни рискове, които могат да превърнат ипотечната криза в незначително малко явление на фона на потенциалната опасност“. Тези рискове са свързани с безразсъдно поведение и поемането на нови рискове. Следователно трябва да се направи така, че правителството да се оттегли в правилния момент и да остави пазара да се развива сам, смята Коутс.

Основният проблем за случващото се на финансовите пазари в момента е свързан с големия брой просрочени и необслужвани ипотечни заеми. Случващото се обаче може да бъде приписано и на държавата – с дългогодишната си политика за насърчаване на хората да притежават домовете си, което е довело дори до кредити за неплатежоспособни потребители.

„Създаването на Freddie Mac и Fannie Mae беше именно с тази цел – стимулиране на гражданите да притежават собствено жилище“, каза Коутс. „Занижаването на стандартите доведе до разрастване на рисковете и създаване на нови рискове, които се пренесоха върху глобалната икономика. Това означава, че трябва да се внимава къде трябва да минава границата на сътрудничеството между пазара и правителството“.

Каквито и мерки да се приемат в момента, те не трябва да пречат на фундаменталните промени, които трябва да бъдат направени във водещите икономики, каза още специалистът. Например в САЩ домакинствата не спестяват, а имат много дългове. За тази негативна тенденция вина имат както американските власти, така и останалите държави, смята Коутс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още