IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup може и да не оцелее като самостоятелна компания

Вероятно до края на годината съдбата на банката ще стане ясна, пише в блога си анализаторът Дъглас Макинтайър

19:36 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup може и да не оцелее като самостоятелна компания

Citigroup няма да може да оцелее като самостоятелна компаняи и по всяка вероятност ще бъде придобита от друга финансова институция до края на годината, пише в блога си анализаторът Дъглас Макинтайър, цитиран от Marketwatch.

„За разлика от други инвестиционни банки, като Goldman Sachs и Moran Stanley, Citigroup не успяха да се реорганизират и ситуацията в компанията се влошава с всеки изминал ден. Citigroup няма да бъде купувач - тя ще бъде купена“, смята Макинтайър.

За последния месец книжата на Citigroup са се обезценили с над 40 на сто, докато, за сравнение, тези на JP Morgan са изгубили 2%, а тези на Wells Fargo са добавили 10% към стойността си, припомня анализаторът. Капитализацията на Citigroup в момента е около 66 млрд. долара, а тази на Bank of America е 100 млрд. долара.

За последното тримесечие Citigroup отчете загуба от 2,8 млрд. долара, или 60 цента на акция, спрямо печалба от 2,2 млрд. долара, или 44 цента, година по-рано. Приходите на банката падат с 23% до 16,7 млрд. долара.

Макинтайър цитира банковият анализатор Мередит Уитни, която прогнозира загуба от 2,87 долара за акция за 2008 г. и 2,65 долара за 2009 г. Според нея дори финансовите инжекции на правителството няча да са достатъчни да покрият загубите на Citigroup.

„Това, което Уитни не е факторирала в прогнозите си, обаче е фактът, че за броени дни кредитната криза и сигналите за евентуална рецесия са се задълбочили сериозно. Лошите ипотечни заеми вероятно ще се увеличат много по-рязко, в случай на масови загуби на работни места, способността на домакинствата да покриват задълженията по кредитните си карти също ще отслабне, а подразделението за инвестиционно банкиране на Citigroup вече отдавна е „мъртво“. Повечето придобивания, финансирани със заеми, се обезценяват все по-бързо“, коментира Макинтайър.

„Ще изминат близо три месеца преди публикуването на финансовия отче тна компанията за последното тримесечия на годината, а дотогава могат да се случат много неща. Вероятно Федералният резерв или Финансовото министерство ще потърсят кандидат за покупката на закъсалата банка. Такъв може да е JP Morgan, тъй като Wells Fargo и Bank of America все още „преглъщат“ сериозни придобивания.

Според Макинтайър, другият вариант е държавата да придобие дял в компанията, подобно на случая с AIG.

И в двата случая обаче, Citigroup няма да може да продължи да съществува самостоятелно, смята авторът.

От началото на днешната търговска сесия книжата на Citigroup бележат леко повишение от 0,8% до 12,24 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още