IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в страната с най-голям месечен спад от две години

Най-силно понижение се отчита в промишлеността

11:14 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в страната с най-голям месечен спад от две години

През октомври бизнес климатът пада с цели 4,6 пункта спрямо предходния месец, което е най-големият месечен спад от две години насам, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). За периода от май до септември също се отчиташе намаление, но то бе значително по-малко – средно с един пункт месечно.

В промишлеността бизнес климатът се понижава със 7,6 пункта спрямо септември. Намалението е резултат както от по-ниските оценки за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия, така и от понижения оптимизъм на стопанските ръководители относно бизнес ситуацията през следващите шест месеца.

Натоварването на производствените мощности през октомври е на ниво 74,5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите дванадесет месеца се предвижда известен излишък от мощности. Има намаление на производствената активност, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Според мненията на мениджърите през последните три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар се е влошила.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната и недостигът на работна сила продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла през октомври.

Относно продажните цени 75% от стопанските ръководители прогнозират те да останат без промяна през следващите три месеца.

В строителството по-умерените прогнози на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца понижават съставния показател “бизнес климат” с 5,2 пункта в сравнение със септември. Същевременно и очакванията на мениджърите са в посока на запазване или намаляване на строителната активност през следващите три месеца.

Конкуренцията в бранша, финансовите проблеми, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основни проблеми за строителните предприятия.

Увеличение на продажните цени в отрасъла през следващите три месеца очакват 34,6% от предприемачите в строителството, докато преди 2-3 месеца техният дял беше 43-44%.

През октомври търговците на дребно оценяват настоящото си бизнес състояние като по-добро в сравнение с месец назад. Очакванията им обаче за следващите шест месеца са по-умерени, в резултат на което съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва само с един пункт спрямо септември. Последната анкета на НСИ отчита, че продажбите през последните три месеца са се увеличили, а и прогнозите за следващите три месеца са също оптимистични, но леко занижени в сравнение с месец септември. Благоприятни остават очакванията на мениджърите за поръчките към доставчиците от страната през следващите три месеца.

Факторите, ограничаващи в най-голяма степен дейността на отрасъла, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Същевременно през последния месец се е увеличил относителният дял на предприятията, посочили като затруднение несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени 42% от търговците на дребно очакват увеличение през следващите три месеца.

В сектора на услугите бизнес климатът в се понижава с 3,3 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобно изместване към по-неутралните (нито положителни, нито отрицателни) мнения и по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

В сектора не се очаква увеличение на цените - над 1/5 от мениджърите прогнозират намалението им, а 65,6% - запазване на равнището им през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още