IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пътната агенция изплаща близо 50 млн. лева на фирми за ремонти на пътища

Днес ще бъдат преведени и допълнително 12 млн. лева за фирмите, ангажирани със зимното поддържане на пътищата

11:08 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пътната агенция изплаща близо 50 млн. лева на фирми за ремонти на пътища

Днес 166 фирми, на които Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) дължи пари заради извършени пътно-строителни работи, ще получат общо близо 50 млн. лева, съобщиха от НАПИ. Така агенцията започва изплащането на голяма част от задълженията си към фирмите за текущи ремонти и поддръжка на пътищата. 

Част от фирмите-изпълнители са получили близо 100% от фактурираните суми, но други от тях – едва 2-3%. Предвид тези диспропорции в разплащанията, изпълняващият длъжността изпълнителен директор Иван Атанасов е решил изплащането на сумите да бъде осъществено по определена схема, която да балансира плащанията към всички бенефициенти.

Според схемата компаниите, на които са били изплатени по-малко от 50% от фактурираните към момента суми, ще получат от НАПИ половината от общата фактурирана стойност, дължима към момента.

Фирми, на които са били изплатени суми между 50% и 60% от фактурираните средства, ще получат допълнително една трета от стойността на фактурите.

15% от стойността на фактурите ще получат фирмите, на които вече са платени 60-70% от дължимите суми.

Когато вече са изплатени между 70% и 80% от фактурите, фирмите ще получат допълнително 10% от общата фактурирана стойност.

Със следващите си плащания към фирмите-изпълнители НАПИ ще изравни изцяло задълженията си, като процентно съотношение спрямо фактурирания оборот за годината.

Още днес ще бъдат преведени и допълнително 12 млн. лева за фирмите, ангажирани със зимното поддържане на пътищата. Сумата се предоставя авансово и е предназначена за закупуване на пясък, сол и луга, както и за покриване на други текущи нужди по зимната поддръжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 27.10.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още