IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Доверие Обединен Холдинг

Дружеството успя да устои на борсовия срив и да повиши пазарната си капитализация през седмицата

10:58 | 25.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Доверие Обединен Холдинг

Книжата на Доверие Обединен Холдинг АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в ежеседмичната класация Акция на седмицата. Повод за получаването на приза даде представянето на дружеството на фона на мащабните разпродажби на родната борса през седмицата, които върнаха индекса на сините чипове SOFIX на нивата му от 2004 година.

На фона на борсовия крах в световен мащаб, който доведе до седмични понижения на индексите в Европа, Азия и САЩ и който заличи по над 10 на сто от основните индекси на Българска фондова борса, акциите на Доверие Обединен Холдинг поскъпнаха с 8,33 на сто до 6,5 лв. за един брой. Изтъргуваният оборот по позицията възлезе на малко над 200 хил. лв., като за седмицата общо 30 671 акции смениха своя притежател в 110 сделки.

Представянето на холдинга на фона на двата индекса, в които той е включен, е доста впечатляващо. Докато за последния месец BG40 и BGTR30 са понижили стойностите си съответно с 28 и 32 на сто, акциите на Доверие са поскъпнали с 14 на сто. За последните три месеца пък ръстът в капитализацията на холдинга е близо 23 на сто, докато BG40 е изгубил 44 на сто от стойността си.

Справка в раздел Компании на Investor.bg показва, че на база последния предаден на борсата консолидиран отчет, Доверие Обединен Холдинг се търгува при съотношение цена/печалба на акция 4,89. Коефициентът цена/счетоводна на стойност на акция пък вече е доста под 1 и възлиза на 0,67.

В началото на настоящия месец стана ясно, че компанията ще бъде включена в нов регионален индекс на Dow Jones с фокус върху пазарите в Източна Европа. Показателят оси името Dow Jones Stoxx Eastern Europe Total Market Index и включва 513 компании от региона, като покрива приблизително 95% от free-float пазарната капитализация на публичните компании от 18 страни – България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна.

Матерлиалът е с аналиичен характер и не представлява препоръка за търговия с ценни книжа

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още