IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 октомври

09:20 | 25.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 октомври

Прокуратурата притисна общините за незаконните регулации
в. Дневник

След намеса на прокуратурата девет общини са отменили незаконно въведени регулационни режими, а в други 29 има насрочени сесии на общинските съвети с такава точка от дневния ред. Това съобщиха от кабинета на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която заедно с министъра на администрацията Николай Василев преди месец внесе в прокуратурата сигнал за незаконни ограничителни за бизнеса режими в 95 общини.

Законът за ограничаване на административното регулиране и контрола върху стопанската дейност забранява въвеждането на подобни режими да става с друг нормативен акт освен със закон. Окръжните прокуратури са внесли в административните съдилища 39 протеста и са изпратили на общинските съвети 24 предложения до месец да премахнат незаконните наредби. Това са резултатите от приключилия първи етап от проверката след сигнала на Грънчарова, допълват от кабинета й.

Законопроект спира реституцията на университетски имоти
в. Дневник

Общините да не могат да променят предназначението на имоти, отредени за нуждите на образованието, без съгласието на просветното министерство, предлага законопроект на ведомството, внесен в Министерския съвет. Целта на предлаганите промени е да се защитят от реституция имоти на училища, детски градини и висши учебни заведения, съобщиха от пресслужбата на министерството. Досега най-засегнати бяха висшите училища, чиито кампуси са в Студентски град, и тези по Черноморието.

Промените предвиждат възможност за отчуждаване на вече реституирани образователни имоти, като в тези случаи се въвежда презумпция за наличие на важна обществена нужда. Министър Вълчев ще предложи на членовете на кабинета такива мерки да бъдат предвидени и по отношение на други категории обекти с голямо обществено значение - имоти с културно-историческо значение, зелени площи, обществени паркинги и други.

Изоставаме с “Люлин”
в. Стандарт

Възможно е България сама да заяви, че няма да може да усвои всички пари по програма ИСПА. Това ще стане факт, ако данните покажат, че няма да успеем да изпълним сроковете на Европейската комисия, каза Меглена Плугчиева, цитирана от агенция Фокус. До 30 октомври трябва да приключи работата по оценката на изпълнението на програмата. През ноември се очакват оценките на ЕК по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД. Вицепремиерът очерта сериозно забавяне по изпълнението на магистрала "Люлин". Ако това темпо на работа остане, ще има забавяне на проекта с три години, заяви тя.

Прехвърлят лихвоточки на деца и племенници
в. Стандарт

Пари от държавата ще вземат хората с пари и имоти под 40 000 лв.

Лихвоточките ще може да се прехвърлят на деца и внуци, братя, сестри и племенници. Така от лихвоточките ще може да се възползват и роднини на притежателите на жилищноспестовни влогове, открити до 31 декември 1990 г. Това предвижда приетият в сряда на второ четене от икономическата комисия на парламента Закон за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове. Условие за получаване на обезщетение по този закон е човек да притежава жилища, вили и пари в брой на стойност под 40 000 лв. Досега този праг беше 15 000 лв. Народните представители Мария Капон и Елеонора Николова направиха предложение прагът да се вдигне до 60000 лв., но то беше отхвърлено от комисията.

Размерът на обезщетението, което ще се дава за всяка притежавана лихвоточка, ще се определя от Националния компенсационен жилищен фонд. Парични компенсации ще ползват само гражданите, придобили или започнали изграждането на жилища след 3 август 1992 г., решиха още депутатите. Условието за изплащане на компенсация е налице и когато жилището попада в режим на съпружеска имуществена собственост.

Намаляват помощите за фермери
в. Стандарт

Парите за фермерите, които плаща държавата, може да бъдат намалени от 9 на 7 лв. на декар догодина. Това съобщи шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Той изрази и опасение, че следващата година ще бъде тежка за фермерите, защото финансовата криза се отразява и на тях. Търговията е в застой, тъй като големите фирми чакат да получат кредити, с които да платят продукцията, обясни Аврамов. Очаква се Държавният резерв да изкупи още 50000 тона пшеница.

Евродиректива реже туроператори
в. Новинар

Потребителите ще наемат хотелски стаи директно от собственика

Туристите да могат да наемат дългосрочно за по няколко години стаи в хотели и квартири, които им харесват. По този начин те директно ще сключват договори за наем със собствениците и ще избегнат оскъпяването, ако почивката им се организира през туроператор. Това предвижда нова европейска директива – „Тайм шейър” или „Договор за почивка”, която се очаква да влезе в сила до две години. Така например, ако потребител предпочита да почива на точно определено място – хотел или семейна вила на територията на Европейския съюз, той ще може да сключи договор за наем на помещение за желаното от него време в продължение на няколко години.

Според еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева, която е на посещение в Солун, интересите на туристите ще са по-добре защитени и те ще могат да планират средствата, които заделят за ваканции за години напред. По думите й директивата ще даде сигурност и на туристическия бранш, че за определени периоди от годините ще имат сигурни клиенти и доходи.

В момента такива договори се сключват през туроператорска фирма и ако тя бъде пропусната и се договарят такива условия директно със собственика, ще е нарушение на Закона за туризма, каза за „Новинар” Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Синдикатите искат пак да има семейно подоходно облагане
в. Новинар

Да се върне семейното подоходно облагане. За това настояват синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", стана ясно вчера. Те поискаха промяната да бъде записана в данъчните закони за 2009 г. От КНСБ и "Подкрепа" ще настояват още в бюджета за следващата година да бъде заложено намаляване на пенсионно-осигурителната вноска с 2 на сто.

През миналата година родителите можеха да ползват данъчни облекчения за отглеждане на децата си. Така те приспадаха по 360 лв. годишно от данъчната си основа за едно дете. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще излезем на национален протест в края на годината, заканиха се синдикалистите.

Трудова борса убеждава емигранти да работят у нас
в. Монитор

Социалното министерство организира първите трудови борси за българи в европейски страни. На тях български шефове на фирми ще се срещнат с наши съграждани, емигрирали в чужбина, и ще им предложат работа в страната. Първата трудова борса ще е на 15 и 16 ноември в Мадрид. Това съобщи министър Емилия Масларова вчера на брифинг в Ямбол.

В село Болярско, община Тунджа, Емилия Масларова откри дома за стари хора "Христо Ботев", ремонтиран със средства от Социалноинвестиционния фонд на министерството. В него при съвременни условия живеят 25 възрастни и самотни хора от общината, в кухнята се приготвя храна за социалния патронаж, обслужващ 80 души от четири съседни села. Министър Емилия Масларова посети и училище "Св. Кирил и Методий" в село Бояджик. От тази учебна година то разполага с напълно обновен физкултурен салон и зали за различни спортове, както и с нова кухня и столова за учениците. Част от средствата за ремонта на средищното училище в община Тунджа са осигурени по проекта "Красива България".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още