IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Ако се наложи, ще започнем обратно изкупуване на ДЦК

НАП ще наблюдава и ще проверява по-често рискови фирми и сектори на икономиката

15:07 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Ако се наложи, ще започнем обратно изкупуване на ДЦК

Ако се наложи, държавата ще започне обратно изкупуване на държавни ценни книжа (ДЦК) и ще ги депозира в търговски банки, заяви министър-председател Сергей Станишев от парламентарната трибуна при обсъждането на антикризисните мерки на правителството.

Той припомни, че вече е взето решение за намаляване на задължителните минимални резерви на банките, а в държавния бюджет за следващата година ще бъдат заложени мерки, които ще осигурят и по-нататък стабилността на икономиката.

Станишев отново подчерта, че българската банкова система е стабилна, капитализирана и с добра ликвидност и че правителството ще застане зад всяка банка, в която евентуално възникнат проблеми с ликвидността. Премиерът обаче посочи, че „няма да копираме антикризисни мерки от страни, където гръмнаха големи банки“. По думите му банковата система в страната ни е съвсем различна от тази във Великобритания и особено САЩ.

Като по-конкретни антикризисни мерки Станишев посочи още увеличението на капитала на Българската банка за развитие и определянето на рискови фирми и сектори от отрасли, които ще бъдат наблюдавани от Националната агенция за приходите и ще им бъдат правени по-често проверки. Ще се вземат мерки и за насърчаване на износа, като за целта е подготвена и нова експортна политика.

Във връзка с идеи на депутати за понижение на данъците, Станишев посочи, че в някои страни от ЕС вече е заложено за следващата година вдигане на данъците, за да може съответната държава да има по-големи резерви, докато при нас това няма да стане. Той подчерта, че България има безпрецедентен фискален резерв, който до края на годината ще достигне 13 млрд. лв., а заедно с резерва на БНБ – 30 млрд. лв.

Резервите на страната са в състояние да покрият шестмесечен внос, каза още Станишев.

Премиерът посочи, че финансовата криза в страната ни ще има косвено отражение, което ще се изрази евентуално в намаляване на темпа на икономическия растеж и намаляване на чуждите инвестиции. Инвестициите вече са намалели спрямо същия период на миналата година, но може да се каже, че са по-качествени, тъй като нараства делът на инвестициите в производството, подчерта Станишев.

По думите му правителството и БНБ тясно ще си сътрудничат при определяне и прилагане на мерки за реагиране на финансовата криза. „Със сегашната финансова криза светът си плаща за крайния неолиберализъм във финансите, където почти няма регулации, особено в САЩ, където се търгуваше с виртуални пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още