IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загубата на София БТ се стопи до 1,5 млн. лв. за деветмесечието

Към края на годината ръководството на София БТ планира да достигне положителен краен финансов резултат

13:50 | 24.10.08 г.
Загубата на София БТ се стопи до 1,5 млн. лв. за деветмесечието

За деветмесечието на годината загубата на София БТ АД се стопи до 1,5 млн. лв. от загуба на стойност 4,382 млн. лв. за шестмесечието, става ясно от отчета на компанията, представен чрез БФБ-София.

За периода януари-септември 2007 г. София БТ регистрира печалба на стойност 4,4 млн. лв.

През деветмесечието на 2008 г. продажбите възлизат на близо 40 млн. лв., което представлява спад от 25% на годишна база.

Вследствие на рязкото увеличение на размера на акцизната ставка с 30%, през първото тримесечие на 2008 г. имаше спад на реализацията на тютюневи изделия с новите (по-високи) цени на вътрешния пазар.

„През второто тримесечие спадът беше овладян и постепенно започна нарастване на реализацията, като през трето тримесечие на тази година е изпреварило с 305 млн. къса реализираното количество за същия период на 2007 г.“, става ясно от отчетите на дружеството.

„След приемането на Бюджета на Р България за 2008 г., където бяха заложени увеличени приходи от акциз на тютюневи изделия, в края на 2007 г. ръководството на групата Булгартабак, планирайки спад в продажбите през първото тримесечие на 2008 г. в размер на 20 до 30% за различните асортименти, взе решение за производство и реализация в края на годината на такова допълнително количество цигари, което да обезпечи ритмично снабдяване с цигари и недопускане на срив и липса на наши марки на вътрешния пазар през първото тримесечие на 2008 г.“, допълват от компанията.

Така в края на 2007 г. София – БТ АД е произвело и реализирало допълнително 616 млн. къса цигари, които са отчетени във финансовия резултат за 2007 г. Чисто физически, дистрибуторите са реализирали това допълнително количество равномерно през първото тримесечие на 2008 г., така че реалната реализация на вътрешния пазар на цигари, произведени от София – БТ АД през първото тримесечие на 2008 г., не е 220 млн. къса, а 836 млн. къса, уточняват от компанията. Това е помогнало за запазване на пазарния дял на дружеството на вътрешния пазар.

Към края на годината ръководството на София БТ планира да достигне положителен краен финансов резултат.

Днес нямаше сделки с акциите на София БТ.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още