IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P постави България под наблюдение

Кредитният рейтинг минава в негативната категория CreditWatch заради увеличената външна нестабилност

09:39 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
S&P постави България под наблюдение

Рейтинговата агенция Standard & Poor's постави кредитния рейтинг на задълженията на България в негативната категория CreditWatch, тъй като прекомерната нестабилност на външните пазари заплашва страната ни, предава Ройтерс. Към момента рейтингът на задълженията в местна и чужда валута е "BBB+/A-2".

„Икономиката на България беше прегряваща, когато навлезе в настоящия период на нестабилност на кредитните пазари. В първите осем месеца за годината дефицитът по текущата сметка достигна 14 на сто от брутния вътрешен продукт“, се казва в официалното съобщение на S&P.

Преките чуждестранни инвестиции, които през 2007 година напълно покриха дефицита по текущата сметка, се понижават в резултат на проблемите в сектора на недвижимите имоти и строителството.

Българската финансова система е доминирана от чужди банки и с оглед настоящите пазарни условия, някои от тях могат да бъдат негативно настроени към увеличаването на съществуващите си позиции на външните пазари, което би довело до забавяне в ръста на кредитирането.

През август инфлацията на годишна база възлезе на 11 на сто, а вътрешният дълг на неправителствения сектор се увеличи до 48,3 на сто на годишна база. Същевременно приходите по текущата сметка са недостатъчни за покриване на нуждите от външно финансиране.

„Очакваме бюджетният излишък да надхвърли 3,5 на сто от БВП през 2008 година, държавният дълг да достигне 15 на сто, а ликвидните финансови активи да нараснат до около 17 на сто от брутния вътрешен продукт“, прогнозират от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още