IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екометал инженеринг и Интертръст с интерес за работа на ишлеме с Кремиковци

Синдикатите отново изтъкнаха неизпълнението на договора с комбината от страна на Ворскла

14:31 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Екометал инженеринг и Интертръст с интерес за работа на ишлеме с Кремиковци

Вече интерес към работата на ишлеме с Кремиковци от страна на две компании – Екометал инженеринг и Интертръст, съобщи председателят на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.

От синдиката настояват да отпадне ексклузивитетът на Ворскла Стийл по договора за ишлеме и към него да се привлекат и други компании.
 

През лятото Екометал инженеринг се спрягаше като кандидат за оператор на комбината.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров съобщи, че ситуацията в комбината е критична. Вече липсват основни суровини като въглищата, добави той. Яначков каза, че е възможно Кремиковци изцяло да спре работата. Синдикатът иска подкрепа от министъра на икономиката и енергетиката за това Булгаргаз да гарантира подаването на синьо гориво, осигуряващо санитарния минимум за комбината.

По думите на Яначков по договора за ишлеме за 102 млн. лв. Ворскла стийл е „вкарал“ в комбината 50,802 млн. лв. Той съобщи, че от Ворскла не е внесено писмо за намерения за прекратяване на договора за ишлеме в деловодството или при синдиците, както бе обявено. Има писмо до министъра на икономиката и енергетиката и до синдиците с искане за изключителни права по управлението на комбината. Яначков каза, че статутът на Ворскла е на търговско дружество - доставчик на суровина, и по тази причина искането на компанията е неоснователно.

Количеството въглища, които Ворскла е трябвало да достави по договор за август, септември и октомври, е 150 хил. тона, а са доставени 86 789 тона, а от железосъдържащите суровини са доставени 160 378 тона от договорените 270 хил. тона. От неприкосновените запаси въглища, които трябва да са 2000 тона, сега са останали 200 тона, каза още Яначков.

Според синдиката вариант за бъдещето на Кремиковци е капитализация на дълга на комбината, което означава всеки лев задължение на дружеството да стане акция - така комбинатът става предприятие без дълг с много акционери, с голям уставен капитал и с възможност да кандидатства за кредити. Яначков отбеляза, че при тази схема управлението на дружеството се осъществява от акционерно събрание, а не от един човек. Изборът на този вариант зависи от решение на събранието на кредиторите, допълни той и припомни, че подобен вариант е бил предложен и от собствениците на облигации.

Друг вариант за бъдещето на комбината е той да бъде одържавен, оздравен от държавата и след това продаден. Тази възможност обаче е малко вероятна, като се има предвид с какъв потенциал разполага държавата, посочи Яначков. Решение може да бъде и намирането на фирма-оператор, на която кредиторите да осигурят съответния ресурс. Фирмата да управлява комбината за пет години, да оздрави дружеството, след което да го продаде.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още