IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийната комисия не прие да се изключва парното на редовни платци

Според депутати изключването на парното на нередовни платци би дискриминирало останалите потребителите в дадена сграда, които коректно си плащат топлоенергията

18:12 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийната комисия не прие да се изключва парното на редовни платци

Парламентарната комисия по енергетика не прие при днешното обсъждане на Закона за енергийната ефективност възможността топлоснабдени сгради, в които две трети от абонатите повече от два месеца не са си плащали сметките, да бъдат изключвани от топлофикационните дружества, съобщи БТА.

Депутатите от енергийната комисия са решили, че подобен текст би дискриминирал останалите потребители в дадена сграда, които коректно си плащат топлоенергията.

Предложението за спиране на топлинната услуга към сградите с неизрядни платци е на председателя на комисията Рамадан Аталай и макар че не е прието от комисията, също ще бъде внесено за обсъждане в пленарна зала.

Аталай смята още, че при повторно включване към топлофикация потребителите трябва да се обединят в сдружение под формата на юридическо лице и да поемат сами функциите по топлинно счетоводство.

Независимият депутат Минчо Христов се е обявил против предложението на Аталай, заявявайки, че посоченият текст означава вменяването на колективна отговорност и колективна вина на гражданите, което противоречи на конституцията. Същите доводи са изтъкнали и депутатите Марио Тагарински (ОДС) и Иван Иванов (ДСБ).

Христов е предложил още да се въведе яснота в сметките за парно, тъй като, според него, това е основната причина за неплащането им. Според независимия депутат трябва да бъдат премахнати и фирмите за топлинно счетоводство като междинно звено, защото не се ползват с доверието на гражданите.

Посочените текстове от Закона за енергийна ефективност предстои да бъдат обсъдени и гласувани на заседание на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още