IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МИЕ: Закупуването на квоти за вредни емисии ще вдигне рязко цената на тока

Ако от 2013 г. квотите за вредни емисии се включат в цените на тока от ТЕЦ, електроенергията ще поскъпне значително

16:04 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
МИЕ: Закупуването на квоти за вредни емисии ще вдигне рязко цената на тока

Закупуването на квоти на вредни емисии от електроцентралите изцяло на пазарен принцип, както предвижда проектодиректива на ЕК, ще оскъпи производството и съответно ще вдигне цените на тока за населението, каза директорът „Енергийна стратегия” в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) Иванка Диловска по време на конференция в София, посветена на енергетиката и климатичните промени.

Документът на ЕК предвижда от 2013 г. всички ТЕЦ (на въглища, газ и др.) да закупуват необходимите им квоти за изхвърляните от тях вредни емисии, като същевременно ги включат в цената на тока. Подобен принцип и сега се прилага в известна степен в част от страните от ЕС, но не и в България. Затова, ако от 2013 г. квотите – които сега почти изцяло се раздават безплатно на фирмите от държавата, изведнъж се включат в цените на тока от ТЕЦ в България, то цената му ще се повиши значително.

Преките последствия от това ще бъдат, че електроцентралите на въглища, които при това ще трябва да направят и екологични инвестиции, ще станат по-неконкурентоспособни от тези на газ (на които квоти почти не са им необходими). От друга страна цените на тока за населението ще скочат, а бизнесът ще калкулира по-високите цени на електроенергията в стоките.

За избягване на тези негативни последствия България и още няколко страни предлагат преминаването към закупуване на квоти от електроцентралите да стане постепенно от 2013 г. поне до 2020 г., като се започне от закупуване на 20% от необходимите квоти.

Ако само Европа води борба с промените в климата чрез намаляване на изхвърляните от индустрията в атмосферата вредни газове, а в този процес не се включат и другите страни, особено САЩ и Китай, то ефектът на практика ще е малък, посочи Диловска. По думите й в този случай европейската икономика дори би могла да изостане в развитието си спрямо други големи икономики поради оскъпяването на производството.

Положителното за България е, че в дългосрочен период нейната енергийна зависимост от внос на енергоносители ще се запази както досега под 50%, прогнозират от МИЕ, докато средната зависимост на ЕС е над 50% и, ако не се вземат мерки, ще достигне 65% към 2030 г.

След около 10 години, при реализиране на заплануваните проекти за пренос на газ, през територията на страната ни могат да преминават газопроводи, които пренасят 10-12% от необходимия за Европа природен газ, което ще е много добре за икономиката ни, каза Петър Попчев, посланик за поръчения по енергийна сигурност в ЕС и координатор от българска страна на проекта "Набуко".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още