IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свикват събрание за вдигане на общинския дял в Топлофикация София до 72%

До края на годината ще има консултант за приватизация на дружеството, която ще се извърши през втората половина на 2009 г.

13:13 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Свикват събрание за вдигане на общинския дял в Топлофикация София до 72%

Столична община свиква Общо събрание на Топлофикация-София на 28 октомври, заяви днес на пресконференция председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов.

На събранието представителят на общината ще предложи вдигането на капитала на Столична община с 55 млн. лв., тоест максималната сума, която беше определена на последното заседание на Общинския съвет. Това означава, че общият капитал на Топлофикация София ще се вдигне от 107 млн. лв. на 162 млн. лв. Делът на общината ще стане почти 72% спрямо сегашните 58%.

Що се отнася до предложението на икономическото министерство да даде безвъзмездно на общината свия миноритарен пакет акции, който ще й остане след вдигането на капитала, ако общината поеме всички задължения, това предложение не се смята за изгодно. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов, като уточни, че няма законова възможност това да се случи.

Заемът на Топлофикация София, взет от Световната банка и ЕБВР в размер на 120 млн. лв., е държавно гарантиран. А общината към момента, дори и да иска, няма законова възможност да поеме тези гаранции, тъй като по закон общината може да направи гаранции за заеми на стойност до 5% от приходите си, което към момента означава до 25 млн. лв., обясни Борисов.

Затова на практика би трябвало да има законови промени във връзка с гаранциите по заема, а също и в Закона за енергетиката - за да се повиши събираемостта на задълженията към топлофикацията.

Другият голям заем към Булгаргаз на стойност 120 млн. лв. е разсрочен до 2013 г. С въпросните 55 млн. лв. ще се покрият текущите задължения към дружеството.

За да си купува по-изгодно природния газ пък, Топлофикация София възнамерява да води директни преговори евентуално с Газпром и Gaz de France, стана ясно още на пресконференцията.

Скоро ще стартира конкурс за избор на консултант за приватизацията на столичната топлофикация, съобщи още председателят на СОС.

За Investor.bg секретарят на общината Росен Желязков разясни, че намеренията са консултантът да бъде избран до края на годината, като той би трябвало да може да препоръча евентуално преструкуриране на компанията. Общината смята да предложи за продажба над 70% от дружеството. Предвижда се самият начин на приватизация да бъде разработен през първите три-четири месеца на следващата година, така че самата продажба да се извърши през втората половина на 2009 г.

Относно вземанията на топлофикацията Росен Желязков заяви, че се проучва вариантът да се направи цесия на вземанията, като за целта ще се търси голяма банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още