IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на парното ще може да се повишава повече от един път годишно

Промените в наредбата за определяне цената на топлоенергията ще доведат до поскъпване на парното от ноември или декември

10:04 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на парното ще може да се повишава повече от един път годишно

Промените в наредбата за определяне цените на топлоенергията ще бъдат утвърдени от Министерски съвет тази или следващата седмица, каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Те предвиждат цената на парното отопление да може да се променя не само веднъж годишно, както е сега, а също и при голям скок в цената на природния газ.

Калфин не уточни с колко трябва да поскъпне газът, за да се увеличи цената и на парното, но при всички случаи промените в наредбата ще доведат до повишаване цената на топлоенергията от ноември или декември тази година.

Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината беше повишена с близо 24 на сто.

Във връзка с новината, че е възможно газопроводът „Южен поток“ да не мине през България, а през Румъния, Калфин каза: „Има конкуренция за преминаването на петролопроводи и газопроводи в страните от черноморския регион, но ние сме напред по този въпрос. Относно „Южен поток“ имаме сключен договор с руската страна и от нея няма никакъв натиск за промяната му“.

България по принцип подкрепя новия енергиен пакет на ЕС, очертаващ насоките на развитие на енергетиката на евроблока до 2020 г., посочи още Калфин.

Той обаче подчерта, че страната ни, заедно с още седем страни, не е съгласна с две направления от него. Едното е свързано с базовата година, спрямо която се изчислява процентът на намаляване на вредните емисии. Страната ни настоява тази година да е 1988 г., докато старите страни членки на ЕС поддържат становището това да е 1990 г.

Другото направление, по което страната ни не е съгласна, е срокът от 2013 г. квотите за вредни емисии от електроцентралите да се закупуват на пазарен принцип, припомни Калфин. По думите му за целта трябва да има големи инвестиции, което ще натовари бизнеса ни, и затова България и още няколко страни настояват въвеждането на пазарния принцип да се отложи.

Очаква се новият енергиен пакет на ЕС да бъде окончателно обсъден и приет до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още