IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 октомври

08:01 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 октомври

Световната криза удари бизнеса, компании разпродават активите си

в. Новинар

Световната финансова криза вече е в България. Бизнесът масово разпродава активите си, но няма купувачи. Цените в строителството са се сринали наполовина, а ръстът в икономиката за догодина ще стигне едва 2 процента, съобщи вчера шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.
Търсенето на стоки и услуги у нас намалява, както и в Европа. Заявките за продажби на цели браншове стават все повече. Много компании се отказват от строителните си планове и искат да продадат проектите си, за да бъдат реализирани от други фирми.

Министърът на икономиката: Печелим от кризата

в. Стандарт

Мисля, че можем да спечелим от кризата. Това прогнозира министърът на икономиката Петър Димитров във Варна днес. Схемата според него е следната: След като е неизгодно да се прави бизнес в държава, в която банките имат проблеми, в България може да се пребазират производства, които не сме очаквали.

Министърът коментира и твърдения за преместване на газопровода "Южен поток" през Румъния.
Имам чувството, че руското правителство не чете някои руски вестници или пък някои руски медии не чуват какво казва правителството, смята Петър Димитров. Той заяви, че преди седмица е имало българо-руска комисия, която категорично е потвърдила позицията на руското правителство. Няма никакви съмнения и колебания, подчерта Димитров.

Банки отрязаха правителството за кредитирането на семейства и студенти

в. Новинар

Банки отказват да участват в две идеи на правителството, свързани с кредитиране на младите семейства и студентите, показа проверка на "Новинар". Експертите на социалния министър Емилия Масларова не могат да изготвят ясна концепция как ще се отпускат кредити за млади семейства, които имат нужда от собствен дом. Неясни са и условията за студентското кредитиране, обещано от просветния министър Даниел Вълчев. Единственото, което със сигурност се знае към момента, е, че за семействата, които искат нов дом, ще има доходен критерий, въз основа на който ще се определи дали ще може да се даде такъв кредит. Това на практика означава, че за банковия заем няма да могат да кандидатстват най-бедните семейства, които нямат жилище. Не е ясно и това дали семейното кредитиране ще бъде описано в отделен закон или в нормативен документ към вече съществуващ регламент, коментираха експерти от работната група. Към момента разговори за отпускането на пари за дом са водени с няколко банки, които все още не са взели решение дали ще се включат в инициативата.

Отлагат Бургас-Александруполис

в. Стандарт

Стартът на строителството на тръбопровода Бургас-Александруполис се отлага до октомври 2009 г. а началото на работата му – до 2011 г., съобщи българският министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Проектът за тръбопровода се съгласува вече 14 години, като строителството му трябваше да започне в края на 2008 г. или в началото на 2009 г. Вицепрезидентът на руската компания “Транснефт” Михаил Барков твърди, че “проектът се реализира по план”, обаче според Гагаузов е необходимо време за доработка на планирането и за избор на банка за финансирането на строителството, пише руският вестник “Ведомости”. 

Кабинетът се опитва да вкара още една фирма в магистрала "Люлин"

в. Дневник

Втора фирма да се включи в изграждането на закъсняващата магистрала "Люлин", за да се ускори работата, предложи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Той даде пример с проблемното строителство на отсечката от магистрала "Струма" от Даскалово до Дупница. Тогава към македонската компания "Маврово" бяха прикрепени подизпълнители и обектът най-после беше завършен, припомни Гагаузов. "Люлин" се строи от турския консорциум "Мапа-Ченгиз".

Не сме съгласни с включването на подизпълнители, заяви управителят на българския офис на "Мапа" Рюштю Динчер. Според него строителството закъснява заради забавени отчуждителни процедури, както и заради честите смени на директори в пътната агенция.

Градският транспорт в София бил пред фалит

в. Дневник

Градският транспорт на София може да фалира през следващата година, ако не се промени начинът му на финансиране. Това заявиха шефовете на общинските транспортни фирми пред съветниците от бюджетната и инженерната комисия. Догодина очакваме дефицит от 45 млн. лв., каза директорът на Столичната компания за градски транспорт Николай Костов, цитиран от сайта "За града".

В момента общината финансира градския транспорт, като плаща на фирмите по 2.36 лв. на км. Бюджетът се попълва и от субсидиите за преференциалните карти на ученици, студенти, пенсионери и инвалиди. Освен това цената на билетите беше повишена с около 45%.

 КЗК разследва EVN заради слаб ток

в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на австрийската EVN, която снабдява с ток цяла Югоизточна България. Поводът са сигнали от жители на Хасково и общински съветници от града, че са получавали ток с напрежение, по-ниско от 220 волта, в резултат на което електроуредите им са изгорели. EVN не са пожелали да направят измервания въпреки подадените жалби. Има и оплаквания, че енергото отказва да поддържа мрежата и да присъединява нови абонати към нея, както и че принуждава собственици на частни имоти да му преотстъпват право на строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още