IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 октомври

Световната финансова криза ще има косвено отражение върху България при очертаваща се рецесия в ЕС, заяви Станишев

09:36 | 18.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 октомври

Част от парите по ФАР вероятно ще бъдат загубени
в. Дневник

Част от средствата по ФАР вероятно ще бъдат загубени, но европейското финансиране винаги се е извършвало по еднакви правила във всички държави-членки."Това е казала Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси за агенция "Фокус". Според нея механизма за сътрудничество и оценка по правосъдие и вътрешни работи е бил възприет само за Румъния и България и това е била цената на членството от януари 2007 г.

Ноември ще е месецът за "разплащане" по темата за предприсъединителните фондове и се надявам усилията на екипа "Меглена Плугчиева" да доведат поне до добър резултат по САПАРД, е заявила още Грънчарова. Не е тайна, че има няколко държави-членки на Европейския съюз, които активно разсъждават по налагане на предпазна клауза за България, посочи още министърът.

Станишев: Кризата ще ни засегне косвено
в. Стандарт

Световната финансова криза ще има косвено отражение върху България при очертаваща се рецесия в ЕС и по-специално в старите страни от ЕС и това ще засегне България, защото близо 65 на сто от износа на страната е за държавите от евросъюза, каза днес по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев. Той допълни, че инвестиционната активност ще стане все по-предпазлива.

Премиерът посочи, че рисковете за българската финансова система към момента биха могли да бъдат "вносни", защото няма вътрешни причини за нестабилност на която и да е от банките. От тази гледна точка решения и на страните от групата на Еврозоната и решението на вчерашния Европейски съвет са изключително важни за българската финансова система, защото се дават ясни гаранции за стабилността на банковите системи в страните от Еврозоната.

Станишев припомни, че един от рисковете за България е, ако банките-майки, които оперират в страната, изпитат затруднения, те да се прехвърлят към България. Мерките, взети на европейско ниво, рязко минимизират рисковете за българската финансова система, посочи Станишев.


Избраха финансов консултант за "Бургас – Александруполис"

в. Новинар

Банка „Сосиете Женерал” е избрана за финансов консултант на Международната проектна компания (МПК), която ще изгражда петролопровода „Бургас – Александруполис”, съобщиха от компанията вчера. Тръбата ще превозва руски и каспийски газ от Черно до Егейско море. Изборът е направен в Амстердам, където е регистрирана МПК от Надзорния съвет на фирмата, като другите възможности бяха американските банки „Лазард” и „Ситигруп”. Предстои да бъдат открити филиали на компанията в Гърция и България.

"Овергаз" планира нови 38 млн. лв. инвестиции
в. Сега

През 2009 година "Овергаз" ще инвестира нови над 38 млн. лева в проектите си за газификация. Това реши Съветът на директорите на компанията вчера. През последните 16 години "Овергаз Инк" АД е изградила 1800 километра разпределителна мрежа за синьо гориво, като през идната година дължината на газопроводите ще надхвърлят 2000 километра. Така природният газ ще достигне до над 250 000 български домакинства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още