IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат да се гарантират и междубанковите кредити у нас

Имаме план за управление на ликвидността, който ще се приложи при необходимост, каза финансовият министър

10:57 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат да се гарантират и междубанковите кредити у нас

Министерски съвет ще предложи Народното събрание да одобри освен вдигането на гаранциите по влоговете на гражданите до 100 хил. лв., и възможност при необходимост за гарантиране и на междубанковите кредити. Това заяви днес от парламентарната трибуна министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на депутатски въпрос.

Той посочи, че междубанковите заеми в България са свръхкраткосрочни, т.е. повечето са за един ден, за разлика от тези на азиатските пазари например.

По думите на Орешарски правителството има набелязан план за управление на ликвидността, който ще се приложи при необходимост.

Банковата система в България е стабилна, добре капитализирана и ликвидна, заяви финансовият министър. Той посочи, че при сегашната ситуация не съществуват предпоставки за фалит на която и да е банка у нас.

По данните на финансовото министерство възвръщаемостта на капитала на българските банки за 2008 г. е 24,3% при 23,9% за миналата година. Капиталовата адекватност е 14,6%. Нивото на редовните кредити в банковата система за тази година е както това за предходната – 95,5%. Жилищните кредити като цяло са приблизително 15% от всички кредити и по думите на Орешарски са сравнително равномерно разпределени между банките.

Министърът допълни, че нашите жилищни кредити съществено се различават по своята същност от ипотечните кредити в САЩ.

Световната криза ще се отрази на българска банкова система само чрез известно забавяне на темпа на ръст на заемите и вдигане на лихвите по кредитите, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още