IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 октомври

08:19 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 октомври

България окончателно губи европарите за пътища
в. Сега 

Едната от двете разплащателни агенции, които загубиха доверието на Брюксел, няма да получи нова акредитация. Еврокомисията е недоволна от регионалния министър Асен Гагаузов и поставената на негово подчинение агенция по програма ФАР. Тя обаче би могла да се смили над разплащателната агенция под надзора на финансовия министър Пламен Орешарски. Това означава, че голяма част от спрените 560 млн. евро по програма ФАР ще бъдат окончателно загубени, научи "Сега" от високопоставен правителствен източник. Парите са предназначени за трансгранично сътрудничество, за пътища и за други регионални проекти. Може би ще бъдат спасени сумите за институционална подкрепа - например за правосъдието и здравеопазването.

След предупрежденията от лятото: Брюксел няма да признава решенията на съда ни от 2009 г.
в. Новинар

Жесток шамар от страна на Европейския съюз ни очаква в началото на следващата година, предупредиха депутати от управляващата коалиция вчера. През февруари под натиска на Холандия и Германия Еврокомисията ще наложи предпазна клауза на България заради липсата на присъди по ключови дела и несправянето на правителството с препоръките на ЕС по главата "Правосъдие и вътрешен ред". Според добре информирани източници след междинния доклад за страната ни по тази глава Брюксел ще престане да признава решенията на нашите съдилища. Очаква се новата убийствена критика на Евросъюза да бъде огласена в края на януари или началото на февруари следващата година. "Закъсняваме с промените в ключовите закони, които трябваше вече да сме приключили, нямаме присъди, тече информация, а скандалът с ДАНС е последната капка. Партньорите ни никак няма да са доволни, а всички знаем, че подобни санкции се обмислят отдавна", коментираха депутати. Отказът на Брюксел да признава съдебните ни решения ще доведе и до икономически срив - кой чужденец ще се опитва да изгради бизнес в България, когато не е достатъчно добре юридически защитен и има неуредици в правната ни система, обясниха запознати.

Германската "Витте аутомотив" ще изгради завода си в Русе въпреки кризата
в. Дневник

"Витте аутомотив" има намерение да реализира проекта си за изграждане на завод за авточасти в Русе независимо от световната финансова криза. Това съобщи в четвъртък пред общинския съвет на града вицепрезидентът на германската компания Томаш Йиндра. Той набеляза основните параметри на инвестиционните намерения на компанията по повод разглеждането на предложение за продажба на терен от 22 дка в индустриалния парк на Русе.

"Концентрирахме се върху България и по-специално върху Русе, като в периода на проекта имаме намерение да вложим повече от 10 млн. евро, като по време на реализацията му ще бъдат създадени между 300 и 500 работни места", каза още Йиндра. Компанията се ангажира навлизането в града да бъде съпътствано с принос с ноу-хау, както и със сътрудничество с Русенския университет.

Недоволство от заплатите тресе ИТ сектора
в. Дневник

Заплащането на специалистите в ИТ сектора се е увеличило средно с 2.7% в сравнение с миналата година, показва проучване на "Алфа рисърч", поръчано от "ICT медиа". За последната година над 70% от работещите в сектора са получили повишение на заплатите, основно по инициатива на работодателите. Въпреки това удовлетвореността на заетите в сектора намалява, което се дължи на по-голямото натоварване и недостатъчния ръст на заплатите, установи анкетата.

Средната заплата в сектора е над 900 лв. при около 500 лв. средно за страната. Най-много получават работещите в София (1255 лв.), а колегите им от по-малките градове са оценени два пъти по-ниско. Над 2/3 от ИТ специалистите получават бонуси за добре свършена работа и извънреден труд. Допълнителното заплащане е около 1200 лв. на година, но е спаднало с около 200 лв. в сравнение с 2007 г. Това е още една от причините за недоволството от нивото на заплатите, посочват авторите на изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още