IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засега само „Ворскла Стийл” кандидатства за оператор на Кремиковци

Операторът на Кремиковци се очаква да изпълнява тази дейност 2-3 години

17:17 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Засега само „Ворскла Стийл” кандидатства за оператор на Кремиковци

Засега само настоящият оператор на Кремиковци – компанията "Ворскла Стийл" на украинеца Константин Жеваго, която има договор за работа на ишлеме с комбината, официално е подала документи за постоянен оператор, съобщиха за Investor.bg добре информирани източници.

Спряганите за почти сигурни кандидати за оператор на Кремиковци – индийската Арселор Митал и фирмата на предишния собственик на комбината Валентин Захариев още не са подали документи при синдиците на фирмата. Време за това все още има, тъй като, по предварителна неофициална информация, второто събрание на кредиторите, на което се очаква да бъде избран постоянен оператор, ще бъде през януари следващата година.

Погледнато в перспектива, операторът на Кремиковци се очаква (при нормално икономическо развитие на нещата) да изпълнява тази дейност 2-3 години, т.е. докато се изпълни екологичната програма и оздравителния план, след което комбинатът би трябвало да бъде продаден, като за негов собственик може да кандидатства и фирмата-оператор.

Малко по-рано днес синдиците на Кремиковци, коментирайки обема на производството на комбината в условията на световна финансова криза, посочиха, че само за около два месеца цените на горещо валцованите рулони (които основно се произвеждат от Кремиковци) са спаднали от около 730 евро на тон до около 500 евро/т, и по думите им, „пазарът на метали е такъв, че в момента липсва интерес за покупка”.

Фактически за септември са произведени приблизително по 44 хил. т чугун и стомана към 60 хил. т горещо валцовани рулони, т.е. приблизително колкото през първите месеци на годината.

Освен това от коментара на синдиците става ясно, че към момента Ворскла Стийл изпълнява споразумението за работа на ишлеме, което е влязло в сила от началото на август, а закъснелите заплати на работниците от комбината за август и септември ще бъдат изплатени до края на октомври.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още