IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Ще има допълнително стимулиране на междубанковото кредитиране

„Това е изключително важно за реалната икономика", отбеляза премиерът в Брюксел

18:57 | 15.10.08 г.
Станишев: Ще има допълнително стимулиране на междубанковото кредитиране

„Българските банки са стабилни, но след консултации с БНБ ще предприемем и допълнителни мерки за стимулиране на междубанковото кредитиране“. Това заяви днес в Брюксел премиерът Сергей Станишев след редовната среща-обяд на лидерите от Партията на европейските социалисти, която предшества срещата на върха на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Това е изключително важно за реалната икономика", отбеляза премиерът и допълни, че свиването на кредитирането би се отразило както върху развитието на производството, така и върху откриването на нови работни места.

„Правителството има достатъчно възможности да осъществи тези мерки“, заяви министър-председателят.

„Сега незабавно трябва да се пристъпи към приемането на по-добри регулации, които да гарантират прозрачност на финансовите пазари и да минимизират рисковете срещу това, което се случи“, допълни министър-председателят пред българските медии в Брюксел.

Той подчерта още, че бюджетът за следващата година трябва да бъде разглеждан много прецизно. Според премиера, акцент в него трябва да бъде поставен върху публичните инвестиции, в това число и за инфраструктура, в случай, че продължи негативната тенденция на недостиг на инвестиции в старите страни-членки на ЕС.

"Работим по всички тези въпроси и България е в добра кондиция в сравнение с много други страни с много по-стари икономики, което пролича и по време на днешната дискусия на лидерите от ПЕС“, изтъкна още премиерът.

„Към момента не е необходимо увеличаване на вече приетия таван на гарантираните от държавата банкови депозити на гражданите от 50 хил. евро“, каза още премиерът Сергей Станишев. По думите му, налице е широко съгласие относно необходимостта от по-добра координация между националните регулатори, правителствата и националните банки.

„Някои от страните-членки на ЕС действаха абсолютно едностранно, с което се създадоха и условия за преливане на влогове от едни страни в други. Затова българското правителство преди една седмица обяви много по-високи нива на гарантиране на влоговете - от 40 хил. лв. на 100 хил. лв., което покрива над 99 на сто от влоговете на българските граждани, припомни министър-председателят. Няма да се поколебаем, ако видим някаква несигурност, да вземем и други мерки, но в България сега няма такава необходимост“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още