IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикатите в Кремиковци пак се оплакаха от Ворскла стийл

Във вторник работниците ще протестират пред централното управление на комбината от 7.45 ч

12:43 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите в Кремиковци пак се оплакаха от Ворскла стийл

Ворскла стийл не захранва Кремиковци, не плаща таксите за ишлеме и заплати и като цяло дружеството трупа дългове и затова КНСБ настоява договорът за ишлеме на компанията с Кремиковци да бъде разтрогнат заради неизпълнението му, каза на пресконференция председателят на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.

Той съобщи, че във вторник работниците ще протестират пред централното управление на комбината от 7.45 ч.

Това е поредното оплакване на синдиката от компанията, след като миналия месец от КНСБ заплашиха, че ще блокират експедицията на готова продукция на комбината заради продължаващото влошаване на условията на труд и бит в Кремиковци, както и заради забавянето на изплащането на работните заплати с месеци.

Синдикатът иска среща с премиера, министъра на околната среда и водите и синдиците във връзка с комплексното разрешително на комбината. По повод опасността комбинатът да започне да затваря производства заради неиздаването на комплексно разрешително, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза по-рано днес, че съдът е назначил двама синдика в дружеството, които представляват най-големите кредитори, което означава, че решението се търси там, а не в Министерството на икономиката.

От МОСВ пък съобщиха, че процедурата за даване на комплексно разрешително няма да приключи в срок и вероятно ще продължи още няколко месеца или колкото е необходимо. Срокът за издаване на комплексно разрешително изтича на 23 октомври.

Дълго време не беше ясно кой управлява комбината и кой отговаря за изпълнение на критериите за опазване на околната среда. Водим преговори със синдиците на дружеството, за да направят и изпълнят програма за екологичните изисквания, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Ние сме в диалог с всички заинтересовани страни, включително с нашите партньори от Европейската комисия, и няма да допуснем България до понесе санкции заради това, че комбинатът работи, без да има право, заяви министърът.

Яначков съобщи още, че преди два дни „Ворскла стийл“ е поставила въпроса да бъдат привлечени и други компании към договора за ишлеме, което обаче да стане под контрола на украинската фирма.

От синдиката отново настояват държавата да създаде критерии, по които да се определи на коя компания може да се гласува доверие като партньор в бъдещото съществуване на комбината.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още