IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделци алармират за злоупотреби при кандидатстване за субсидии

Да се признават за подпомагане площи с угар само в размер до 30% от общо заявените площи обработваема земя, предлагат замеделци

12:55 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделци алармират за злоупотреби при кандидатстване за субсидии

В Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) постъпиха сигнали от нейни членове, с които алармират за злоупотреби със заявяване на площи за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), се казва в отправено днес писмо от асоциацията до министъра на земеделието и директора на фонд „Земеделие”. Подобен вариант на писмото е изпратен и до вицепремиера Меглена Плугчиева.

Посочените в писмото примери за злоупотреби се изразяват, на първо място, в очертаване на собствени имоти като площи с угар, които всъщност се обработват комасирано от добросъвестни земеделски стопани; и на второ място – заявяват се площи, които са пасища, а реално не се използват от собствениците им за паша на животни.

„В крайна сметка от тези неправомерни действия страдат земеделските производители, които реално обработват земеделската земя и поради което именно те следва да получат субсидиите по СЕПП, а не собствениците на земи”, смятат от асоциацията. Оттам коментират, че „в резултат на тези злоупотреби се получават застъпвания на площите и тези, които обработват земята са принудени или да не заявяват тези имоти в техните блокове, или да получат санкции от застъпванията”.

В тази връзка от Земеделската асоциация предлагат да се признават за подпомагане площи с угар само в размер до 30% от общо заявените площи обработваема земя; да не се подпомагат едни и същи парцели или блокове на земеделски стопанства, заявявани като угар две последователни години; подпомагането за пасища да е обвързано с отглеждането на животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още