IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дойче Веле: България уязвима в кризата

Анализатори и МВФ чертаят мрачни перспективи за Източна Европа

10:04 | 15.10.08 г.
Дойче Веле: България уязвима в кризата

Коя държава след Унгария ще е следващата в Източна Европа, която ще бъде поразена от финансовия срив? Анализатори чертаят мрачни перспективи – съвсем скоро много от източноевропейските страни ще потърсят помощ от МВФ, коментира Дойче Веле.

Допреди няколко седмици Източна Европа изглеждаше като забравен от финансовата криза остров. Последните събития обаче не оставиха никакво съмнение, че кризата няма да подмине нито една държава, пише агенцията.

По време на приключилите във Вашингтон срещи на МВФ и Световната банка неведнъж бе отправено предупреждението, че Източна Европа е уязвима и застрашена.

МВФ публикува изявление на своя директор Доминик Строс-Кан, в което той подчерта, че последните събития повишават "несигурността на постъпленията на капитал в Източна Европа, тъй като чуждите банки, опериращи на формиращите се пазари в региона, са все по-засегнати от сътресенията". Според Строс-Кан много държави в региона са уязвими не само поради намаляване на постъпващите капитали, но и заради изтеглянето на капитали.

Унгария стана първата източноевропейска жертва на кризата. В понеделник директорът на МВФ коментира предприетите от правителството на страната мерки за стабилизиране и обяви, че институцията е предложила техническа и финансова помощ.

Само няколко часа по-късно стана известно, че Украйна също е потърсила помощта на МВФ.

Тези две държави са в списъка на МВФ и Световната банка на най-застрашените в Източна Европа. Останалите са Естония, Латвия, Литва, Румъния и България.

Източна Европа е в трудно положение, гласи оценката и на няколко от главните американски фирми за финансов анализ и оценка на инвеститорските рискове.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още