IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Площите за енергийни култури са достатъчно, смята земеделското министерство

Пустеещите земеделски земи вече не са много, както е било преди години, когао е имало около 6 млн. дка

17:06 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Площите за енергийни култури са достатъчно, смята земеделското министерство

Площите за отглеждане на култури, които са основни за изхранване и фураж (пшеница, царевица, слънчоглед) и същевременно са енергийни (от преработката им се получава биодизел) са достатъчни и при добра реколта голяма част от продукцията от тях отива за износ, каза директорът на „Растениевъдство и животновъдство” в Министерството на земеделието Цвятко Георгиев по време на конференция за пазара на биогорива.

Той даде пример, че при висока реколта от маслодаен слънчоглед добивът у нас е около 1,2 млн. тона, като за производство на олио в страната са достатъчни около 400 хил. т, около 500 хил. т се изнасят в ЕС, а значителни количества – и в Турция. По думите на Георгиев ще е по-изгодно част от слънчогледа да се изнася преработен (като олио) или да се използва за направата на биодизел.

Според данните на Министерството на земеделието пустеещите земеделски земи вече не са много, както е било преди години – тогава е имало около 6 млн. дка и държавата е давала субсидия от 10 лв./дка за обработката им. Към момента по-голямата част от пустеещите земи са неплодородни и главно поради тази причина няма интерес към тях, а и няма спешна нужда от обработката им, обясни още Георгиев.

От Държавната агенция за метрология и технически надзор пък обясниха днес, че е необходимо в държавата ни да има и трета акредитирана лаборатория за изпитване и съответно даване на сертификат за производство на биодизел, тъй като в момента такава лаборатория има само агенцията и Лукойл Нефтохим – Бургас. Така при искане на дадена фирма на арбитраж (ново изследване на горивото при отказ за одобрение) при трета лицензирана лаборатория, това може да стане само в чужбина, но струва много скъпо и е за сметка на съответната фирма. От Държавната агенция уточниха, че според сегашните разпоредби те не правят анализ на съотношението на смесване на минерално и биогориво, като последното трябва да е 5% от сместа по закон, но не се изпълнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още