IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК: Не сме установили картелиране на пазара на горива, засега

Слабо развитият пазар на биогорива у нас не се дължи на някаква фирмена политика на производителите на традиционни горива

16:03 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК: Не сме установили картелиране на пазара на горива, засега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по време на проучването си на пазара на горива в страната, досега не е установила нерегламенитрани споразумения за вдигане на цените, нито действия за ограничаване на конкуренцията. Това каза експертът от КЗК Димитър Петров по време на проведената днес в София конференция относно пазара на биогорива.

Той припомни, че проучването е започнало през юли и още продължава, а комисията предстои да оповести официално окончателното си решение по въпроса.

Във връзка с разследването КЗК се е занимавала както с пазарните действия на Българската петролна и газова асоциация като цяло, така и с най-големите фирми от бранша, като Лукойл България, Петрол, Еко петрол, Ром петрол, ОМV и др. „Пазарът на горива в страната е силно вертикално контролиран относно цените и доставките, но от това не може да се направи извод за картелиране, тъй като това е вид фирмена политика”, посочи Петров.

Относно жалбата до КЗК на Националната асоциация по биогорива за ограничавана на пазара на биогорива от страна на производителите на бензин и дизел, комисията е установила, че още преди да влезе в сила Законът за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и биогоривата, Лукойл и Петрол са предлагали на своите бензиностанции малки количества на биодизел. Така че „слабо развитият пазар на биогорива у нас не се дължи на някаква фирмена политика на производителите на традиционни горива, а по-скоро опира до технически и данъчни стимули от страна на държавата”, смятат от КЗК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още