IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 октомври

07:54 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 октомври

Пазарът на труда усети дъха на кризата

в. Дневник

В следващите няколко месеца ще има осезаемо разместване на пазара на труда, като за пръв път от години заплатите вече няма да растат с обичайните темпове от 15-20 на сто, а компаниите ще орежат разходите си за обучение и развитие на персонала, бонусните схеми и допълнителните пакети, на които служителите бяха започнали да свикват през последните години. Работодатели преминават към свиване на плановете си за разрастване и наемане на нови служители. Сътресения няма да има, но със сигурност тази Коледа ще е по-скромна.

Тази тенденция очертаха пред "Дневник" представители на пазара на труда - работодатели, специалисти в сферата на човешките ресурси, представители на HR агенциите. Причината е глобалната финансова криза, която макар и все още слабо, вече се усеща сред бизнеса в България.

България e на опашката по усвоени европари за инфраструктура

в. Дневник

България е използвала едва 38% от 880-те милиона евро, с които разполага за инфраструктура по програма ИСПА от 2000 г. насам. Страната се нарежда на последно място по усвояване на средства за инфраструктурни проекти от европейския бюджет. Средното за страните членки е доста по-високо - над 60%. Тези данни на Европейската комисия бяха представени в рамките на Отворените дни на институцията, започнали в понеделник.

През тази година - последната, в която могат да се договорят проекти по ИСПА, са използвани едва 4% от парите по програмата. Най-много средства страната е усвоила през 2005 и 2007 г. - по 8% от предназначените за нея за бюджетен период 2000 - 2006 г.

Колите с нови табели, табелите - с нови цени

в. Новинар

Нова смяна на номерата на колата с нови цени до 100 лв. очаква всеки един шофьор у нас, който се сдобие с нова кола. Повече от 3 милиона возила, които наброява автопарка в България, ще трябва да минат през гишетата на КАТ. Смяната на табелите се налага заради приравняване към нормите на ЕС. Подмяната започна успешно вчера, когато вътрешният министър Михаил Миков сложи първата европейска табела на "Опел Астра" от Видин. Подмяната няма краен срок и не е задължителна, припомниха от Пътна полиция.

Метрото ще прекоси центъра на София чак през 2010 г.

в. Дневник

Участъкът от софийското метро от площад "Св. Неделя" до стадион "Юнак" ще бъде готов чак през 2010 г. Това пише в доклад на Сметната палата. Одиторите цитират консултанта на изграждането на метрото - японската компания "Падеко". Строител е също японско дружество - "Тайсей корпорейшън". Първоначалният срок за завършването на отсечката беше ноември 2007 г.

Заради забавянето Столичната община наложи на "Тайсей" неустойки от около 6 млн. лв. Отлагането на срока за 2010 г. обаче ще попречи на пускането на подземната железница от "Интерпред" до кв. "Младост", който е на стойност 120 млн. евро, пише в одита.

Бургас иска бюджетния излишък за улици

в. Стандарт

Част от бюджетния излишък да бъде предоставен за доизграждане на пътната инфраструктура в Бургас, поиска местната власт. Кметът Димитър Николов призова бургаските народни представители да настояват пред Министерски съвет и премиера Станишев за осигуряване на спешно финансиране от бюджетния излишък на няколко приоритетни проекта.
Днес той се срещна с депутатите Румен Ангелов, Юсеин Джемил, Стойко Танков и Пенко Атанасов.

Като най-важен проект кметът Николов посочи детелината Бургас – Средец – Созопол. За неговото реализиране са нужни 16 млн. лв. 7,5 млн. лв. трябват за реконструкцията на надлез „Владимир Павлов”, който не е ремонтиран от построяването му. Последната инспекция на експерти доказа, че носещите му конструкции са прогнили и представляват потенциална заплаха за хора и автомобили.

Фермери се отказват от енергийните култури

в. Дневник

Почти три пъти по-малко площи с рапица са засети от производителите тази есен в сравнение със същия период на миналата година. Докато през 2007 г. бяха обработени 900 хил. дка, сега статистиката отчита около 300 хил. дка, съобщи зам.- министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Зърнената криза от миналата година охлади ентусиазма за алтернативно използване на пшеницата, рапицата, слънчогледа и царевицата като суровини за производството на биогорива, обясни и Радослав Христов, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. И допълни, че фермерите са притеснени от намерението на Европейската комисия да отреже стимулите за енергийните култури, което допълнително влияе върху ограничаване на производството им.

Село с 80 къщи тепърва се електрифицира

в. Сега

Село Плочник, намиращо се на 35 км южно от Пловдив в Родопите, тепърва започва да се електрифицира, съобщиха вчера от EVN. Електроразпределителното дружество е получило 38 молби за прокарване на ток, като се очаква общият брой на клиентите да достигне 80. Поради това енергото се е съгласило да вложи 525 000 лв., за да стигне електрификацията и до това населено място.
"Част от къщите в селото всъщност са вили, но има и доста местни жители. Въпреки това те никога досега не са имали ток", уточниха от EVN. Техническият проект е подарен от община Родопи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още