IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евроинс увеличава капитала, емисионната цена на новите акции е 4 лв.

Проектът за решение включва увеличение на капитала от 9 999 992 на 12 499 990 лева чрез издаване на нови 2 499 998 броя акции с емисионна цена 4 лева

18:20 | 13.10.08 г.
Евроинс увеличава капитала, емисионната цена на новите акции е 4 лв.

ЗД Евроинс АД свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 28 ноември, на което ще се гласува по проект за увеличение на капитала на компанията чрез набиране на допълнително средства, става ясно от съобщение на Евроинс чрез БФБ-София.

Проектът за решение включва увеличение на капитала от 9 999 992 на 12 499 990 лева чрез издаване на нови 2 499 998 броя акции с емисионна цена 4 лева.

Капиталът на Евроинс ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 50% от предложените акции, а именно 1 249 999 броя. Капиталът ще се увеличи само със стойността на записаните и напълно заплатени акции, равни на или надвишаващи посочения минимално допустим размер на набрания капитал, при което публичното предлагане се счита за успешно приключило.

Мажоритарният акционер „Евроинс Иншурънс Груп”(EIG), който притежава 70% от „ЗД Евроинс”АД възнамерява да запише акции срещу всичките полагащи му се права от увеличението на капитала, се казва в прессъобщение.

На Общото събрание на акционерите ще бъде гласувана и промяна в Устава на компанията, съгласно която Управителният съвет на дружеството ще има право да приема решение за увеличение на капитала на „ЗД Евроинс”АД в размер до 100 милиона лева.

Увеличението на капитала е обусловено от няколко причини като една от тях е намерението на „ЗД Евроинс”АД от началото на 2009 година да поеме презастраховането на другите дъщерни застрахователни компании от Групата на EIG, което налага дружеството да разполага с по-висок капитал.

През последните три години „ЗД Евроинс”АД удвои премийния си приход като за текущата година компанията очаква да реализира над 90 милиона лева приходи от застрахователни премии. Увеличеният обем премийни приходи налага компанията да поддържа по-високи нива, както на застрахователните резерви, така и на собствените средства, което е във връзка с растящото ниво на границата на платежоспособност, се казва в съобщението.

Не на последно място, в условията на световната финансова криза ръководството на дружеството счита за целесъобразно то да разполага с по-висок размер на собствения капитал с оглед посрещане предизвикателствата на пазара.

Според Централен депозитар през миналата седмица Евроинс иншурънс груп ЕАД е увеличил делът си в ЗД Евроинс АД до над 70%.

Днес акциите на Евроинс добавиха 2,6% до 4 лева.

 

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още