IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 15% е нараснал броят на туристите у нас за периода януари-август

България може да извлече ползи от кризата, ако се наложи като дестинация с приемливи цени и добро качество на услугата

13:18 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
С 15% е нараснал броят на туристите у нас за периода януари-август

За осемте месеца на тази година има ръст на броя на туристите, посетили страната, с 15 на сто на годишна база до 4,332 млн., сочат предварителни данни на Националния статистически институт, оповестени от председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова на пресконференция днес.

Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс, по данни на БНБ, за първите седем месеца на годината бележат ръст от 12,1 на сто до 1,5 млрд. евро, бе съобщено още днес. Разходите на българите за пътувания в чужбина също са нараснали с 25,3 на сто и през периода са били общо 911,1 млн. евро.

За осемте месеца България е била посетена от 3,177 млн. граждани на ЕС, което е с 15,8 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Делът на туристите от ЕС от общия брой посещения е 73,3 на сто.

Общият брой на пътуванията на българите в чужбина за периода януари - август е 3,956 млн. Относителният дял на посещенията на българи в страните от ЕС е 61,4 на сто, като статистиката отчита ръст на тези пътувания от 71,1 на сто.

Заради световната финансова криза се очаква ограничаване на кредитите за строеж на нови хотелски комплекси, заяви Крушкова, цитирана от БТА. Тенденциите в света няма да ни подминат, допълни тя.

България може да извлече ползи от кризата, ако се наложи като дестинация с приемливи цени и добро качество на услугата, смята от своя страна председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.10.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още