IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд обединява лизинговия си бизнес в нов холдинг

Една от целите на обединението е улесняване на бъдещото финансиране на лизинговата дейност

10:48 | 13.10.08 г.
Еврохолд обединява лизинговия си бизнес в нов холдинг

Старком Холдинг, в качеството си на акционер, притежаващ над 5% от капитала на Еврохолд България, включва допълнителна точка в дневния ред на предстоящото Общо събрание на акционерите на публичния холдинг, което ще се проведе на 27 октомври, става ясно от съобщение на Еврохолд чрез БФБ-София.

Става въпрос за приемане на решение за създаване на дъщерно на Еврохолд дружество – Евролийз Холдинг ЕООД, Кралство Нидерландия, което да обедини лизинговия бизнес на Еврохолд чрез апорт на притежаваните от него акции в капитала на Евролийз Ауто АД-София, Евролийз Ауто АД-Букурещ и Евролийз Ауто АД-Скопие.

Акциите, които Еврохолд България притежава в капитала на посочените лизингови дружества, са с обща пазарна стойност 25 649 258 лева.

Проектът за решение е в съответствие със стратегията на Еврохолд България за обединяване на бизнеса в три по-големи направления – застрахователен, лизингов и автомобилен. В съответствие с тази политика през 2007 г. бе създаден застрахователният подхолдинг – Евроинс Иншурънс Груп ЕАД

В мотивирания доклад от УС на Еврохолд България до акционерите на дружеството е записано, че една от целите на обединението на лизинговия бизнес в едно дружество е улесняване на бъдещото финансиране на лизинговата дейност.

„Лизинговите дружества на Еврохолд България работят с външно финансиране – банкови кредити. В условията на настоящата тотална световна финансова криза всяка възможност за осигуряване на такова финансиране не трябва да бъде пропускана. Намирането на оптимални по абсолютна стойност и цена на привлечения ресурс финансови източници ще гарантират успеха в развитието на регионалния лизингов бизнес. Международните капиталови пазари са единственият вариант за набиране на необходимия дългосрочен финансов ресурс. Местните банки не предоставят приемлива цена и обем на привлечения ресурс, тъй като предпочитат да работят със свои дъщерни лизингови дружества“, се казва в доклада на Еврохолд.

„Типичен пример е подготвяната през последните месеци секюритизация в размер на 195 млн. евро от Евролийз Ауто АД-София, която с оглед на своя размер е немислимо да се извърши чрез финансиране от български банки и която се осъществява посредством структура от компании, които са базирани именно в Холандия. Причина за това са императивните изисквания на финансиращата институция (Дойче Банк, клон Лондон), както и безспорното наличие в Кралство Холандия на оптимизирана административно-правна среда за съществуване и управление на финансови и лизингови компании. С оглед на осигуряване на подобно мащабно бъдещо финансиране по отношение на дъщерните лизингови дружества на Евролийз Холдинг ЕООД, би било икономически и юридически оправдано бъдещият лизингов подхолдинг да бъде създаден в Холандия“, посочват още от дружеството.

До момента на днешната борсова сесия 5 494 акции от капитала на Еврохолд сменят притежателя си на цени между 2,5 и 2,64 лева.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още