IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Уолстрийт джърнъл": Кризата влиза и в България

22:04 | 12.10.08 г.
"Уолстрийт джърнъл": Кризата влиза и в България

“Кредитната криза бавно започна да засяга България и Румъния, в които икономическият растеж се увеличи през второто тримесечие на годината, в контраст с пониженията в другите страни в региона”, посочва в анализ за отражението на световната финансова криза върху Източна Европа американският вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от в-к "Стандарт".

“Новините за световната банкова криза вече пробиват балона на румънците”, коментира изданието.
Вестникът  обръща внимание, че някои по-богати граждани на страната вече са изтеглили спестяванията си от банките.

В статията със заглавие "Източна Европа усеща топлината от топенето", "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че инвеститорите и заемодателите се оттеглят от подложените на свръхнапрежение във финансов план икономики в региона.

“Това заплашва да спука кредитните балони на Балканите”, отчита вестникът.

В същото време "Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че е малко вероятно която и да била от централно- и източноевропейските държави да изпадне в толкава тежка криза, колкото Исландия.

Полша, Чехия и Словакия са още по-надолу в списъка на потенциалните кандидати за криза, защото техният растеж през последните години бе подхранван по-скоро от износа за Западна Европа, а не от балони на пазара на недвижимите имоти и на потреблението, обяснява изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още