IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консолидираната печалба на БАКБ с ръст от 15% за деветмесечието

Въпреки че качеството на кредитите продължава да бъде високо, провизиите за обезценка са увеличени, с предпазна цел

13:08 | 11.10.08 г.
Консолидираната печалба на БАКБ с ръст от 15% за деветмесечието

За деветте месеца, приключили на 30.09.2008г. Българо-американска кредитна банка (БАКБ) реализира печалба от около 22.5 милиона евро и увеличи активите си до 427.7 милиона евро, а нетните кредити, отпуснати на клиенти до 339.7 милиона евро, съобщи БАКБ чрез БФБ-София.

Нетната печалба нараства с 14.6% спрямо същия период на предходната година, което отразява малко по-ниския лихвен марж, дължащ се на по-високата цена на ресурса, се казва в писмо на БАКБ до акционерите на банката.

Оперативната печалба се увеличавас 18.7% спрямо същия период на предходната година. Въпреки че качеството на кредитите продължава да бъде високо, провизиите за обезценка са увеличени, с предпазна цел.

Коефициентът на общата капиталова адекватност на консолидирана основа към 30 септември 2008г. е 16.95%, според изискванията на Базел II – значително над изискването на Българската народна банката от 12%.

Ръстът и рентабилността продължават да са резултат от търсенето на кредити от жизнения и бързо развиващ се сектор на малкия и среден бизнес, върху който е фокусирана стратегията на БАКБ. За първите девет месеца от годината кредитният портфейл нарасна с 12.6% и достигна 339.7 милиона евро. На годишна база ръстът на кредитния портфейл е 23.8%. Освен това, очакванията за растеж остават добри, тъй като договорените, но още неусвоени кредити са на стойност 51 милиона евро, става ясно още от писмото.

Глобалната икономическа ситуация засега не е засегнала съществено БАКБ и нейните клиенти. В зависимост от бъдещите развития обаче, е възможно източниците на финансиране да са по-ограничени или да са на по-висока цена.

Към днешна дата се наблюдава известно свиване на ресурса, което доведе и до увеличаване на цената му. Затова, с оглед на повишената неопределеност за това как промените в световните икономически условия ще се отразят на българската икономика, ръководството регулира целите си за ръст и засили управлението на риска.

На 29 август 2008г. Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ) продаде 49.99% от капитала на БАКБ на цена от 67.00 лева за една акция на Allied Irish Banks, p.l.c., Ireland. На 4 септември 2008г. Standard & Poor's Ratings Services обяви, че във връзка с придобиването от Allied Irish Banks, P.L.C. повишава дългосрочния кредитен рейтинг на БАКБ от BB до ниво BB+ със стабилна перспектива. Standard & Poor's очаква в резултат на сделката пред БАКБ да се открият нови възможности за подобрена финансова гъвкавост, по-добро управление на риска и разширяване на бизнеса.

"Накратко, въпреки че се намираме в несигурна икономическа обстановка, Банката се е отправила към добра година и ние продължаваме да бъдем положително настроени относно перспективите пред БАКБ, България и българската икономика".

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още