IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 октомври

09:37 | 11.10.08 г.
Преглед на печата за 11 октомври

Държавата помпа цената на житото

в. Сега

От няколко дни насам Държавният резерв започна да попълва запасите си от зърно, но за разлика от други години фермерите са скептични, че застиналият в момента пазар изобщо ще се раздвижи.

Първите 24 600 тона жито подопечната на Емел Етем агенция "Държавен резерв" е изкупила чрез две сделки на Софийската стокова борса в сряда, научи "Сега". Единичната цена за тон е 280 лв. без ДДС. Ведомството се е опитало да закупи и още 15 400 тона, но нито един друг продавач не е свалил цената си под 300 лв., уточниха хората на Васил Симов.

"Надяваме се тази намеса на резерва да повлияе на пазара, защото повишеното търсене води до повишаване и на цените. От друга страна обаче, това едва ли е реална сделка. От години има съмнения, че резервът купува само от определени фирми, с които има предварителни договорки", коментира шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. Според него житото е купено на реални пазарни цени, защото средната в момента е 250 лв. за тон. Фермери от Плевен коментираха, че износните цени на житото са над 300 лв. на тон, така че цената, която е платила държавата, дори се явява ниска.

Отварят офертите за 31 км от магистрала "Тракия"

в. Сега

Във вторник ще стане ясно кои и колко са желаещите да изградят близо 31-километровата отсечка Стара Загора - Нова Загора от магистрала "Тракия", съобщиха от пътната агенция вчера. Тогава ще бъдат отворени офертите на кандидатите. До момента тръжната документация са закупили 30 фирми, от които 14 са български, а 16 - чужди. Вероятно обаче не всички компании, закупили тръжната документация, ще участват в процедурата.

Европарламентът предлага: 360 лв. минимална заплата у нас

в. Новинар

Минималната заплата в страните от Европейския съюз да стане 60 процента от средната. Това се препоръчва в доклад, съдържащ мерки за преборване с бедността, приет на пленарна сесия на Европарламента в Брюксел. Според данните в документа 8 процента или цели 17 милиона от хората в ЕС живеят в бедност, тъй като имат много ниски доходи, независимо от това, че работят. 15 процента от служителите пък получават твърде ниски заплати. Значителна част от европейците продължават да живеят в социална изолация, а всеки пети обитава жилище под стандартите. 10 процента от хората в Евросъюза живеят в домакинства, където всички членове на семейството са безработни.

Олиото поевтиня до 2,25 лв. за литър

в. Новинар

Олиото продължава да поевтинява и вече се продава за 2,25 лв. за литър на едро, съобщиха от Пловдивската стокова борса. С около 15 ст. е паднала цената на стоката през тази седмица в сравнение с миналата. Причината за по-евтиното олио е цената на слънчогледа, която е с 50 процента по-ниска в сравнение с миналата година. От борсата съобщиха още, че намалението на цената на олиото все още не е отразено в магазините на дребно. В момента то се търгува за 3,80 лв. за литър, което е с повече от 1 лев по-скъпо от стойността му по борсите за търговия на едро.

Бизнесът атакува цената на газа в съда

в. Стандарт

Поскъпването на природния газ с 24% влезе в съда. Вчера Върховният административен съд изиска преписката от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Комисарите не са спазили законовия 3-дневен срок, забавили са внасянето на документацията и магистратите са я поискали.

Жалбата срещу новата цена на газа е постъпила в ДКЕВР още на 3 октомври. Тя е внесена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), КНСБ, Българската търговско-промишлена палата, "Стомана индъстри", "Каолин" и "Биовет".

Те са поискали и спиране на предварителното изпълнение на решението до произнасяне на съда и така новите цени може да не влязат в сила. ДКЕВР разреши поскъпване на газа от 1 октомври с 24% до цена от 538,66 лв. за 1000 куб.м без ДДС. Според работодатели и синдикати тази цена е непосилна и за фирмите, и за гражданите.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още