IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2011 пускат кабинков лифт между Свищов и Зимнич над Дунав

Проектът се реализира от румънската асоциация Ромфра с участието на Стопанската академия и Центъра за регионална интеграция и развитие в Свищов

15:14 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
До 2011 пускат кабинков лифт между Свищов и Зимнич над Дунав

Българо-румънски проект за трансгранично сътрудничество между областите Велико Търново и Телеорман предвижда пускането на първия въжен кабинков лифт над р. Дунав, който да свързва Свищов с румънския град Зимнич, съобщи БТА.

Предвижда се до края на годината да бъде изграден консорциум за изготвяне на предпроектните проучвания, а до 2010-2011 г. лифтът да бъде въведен в експлоатация.

Румънската асоциация „Ромфра“, базирана в гр. Александрия, е водещата организация при реализацията на проекта с участието на Института за научни изследвания в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ и Центъра за регионална интеграция и развитие в Свищов.

Според доц. Никола Янков от Стопанската академия в Свищов няма да има технически проблеми при изграждането на съоръжението между двата бряга. Разстоянието между Зимнич и Свищов е около 2 км и това е най-тесният участък на р.Дунав. По средата има пясъчен остров от римско време и там може да бъде поставен допълнителен пилон, обясни Янков.

По думите му проектът за изграждане на фериботна връзка между двата града е замразен и най-вероятно ще бъде изоставен, след като бе открита фериботна линия между съседния град Никопол с Турну Мъгуреле.

Засега връзката между Свищов и Зимнич по Дунав се осъществява с пътнически кораб през почивните дни. Това е недостатъчно да покрие растящите потребности за директна транспортна връзка между двата бряга, коментират партньорите по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още