IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Връчиха два нови национални лиценза за жп превоз на товари

Двете компании, получили лицензи, са Газтрейд АД и на Унитранском АД

14:49 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Връчиха два нови национални лиценза за жп превоз на товари

Два нови национални жп лиценза за извършването на железопътни товарни транспортни услуги бяха връчени днес - на Газтрейд АД и на Унитранском АД, съобщиха от Министерство на транспорта.

Връчването на лицензите продължава действията за създаване на конкурентна среда в железопътния транспорт, което пък дава възможност за либерализиране на пазара, а и за конкурентна регулация на цените, коментира министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Газтрейд e 100% е частна българска компания. Основната дейност на фирмата е внос, износ и дистрибуция на пропан-бутан, бензин и дизелово гориво, както и транспорт на продуктите до крайните клиенти, който се осъществява със собствени жп цистерни и автомобили. Компанията има изградена търговска мрежа за реализация и доставка на пропан-бутан в страната.

Газтрейд притежава собствена спедиторска къща, занимаваща се с вътрешна и международна спедиция. Дружеството разполага с необходимата материална база за извършването на железопътни превози.

Унитранском e новоучредено акционерно дружество с участието на двама акционери „Трансвагон” АД, България и „Унифертранс” АД, Румъния.

Стратегията за развитие на дружеството в дългосрочен план до 2017 г. предвижда на първия етап от дейността (2008 – 2010 г.) да се реализират превози за нуждите на „Неохим” АД и „Мини Черно море” ЕАД, като до края на годината ще бъдат пуснати още 10 влака, а след това - по два влака седмично.

След 2010 г. се предвижда постепенно разширяване на пазарния сегмент и привличане на потенциални товародатели от химическата, миннодобивната промишленост и международни превози внос, износ и транзит.

До момента три железопътни дружества за превоз на товари („БДЖ” ЕАД, „Българска железопътна компания“ АД и „Булмаркет“ ООД) притежават евролицензи за извършването на железопътни услуги.

„БДЖ” получиха своя лиценз за превоз на пътници и товари на 1 април 2004 г. На 13 април 2005 г. „Българска железопътна компания“ получи лиценз за превоз на товари, а „Булмаркет - ДМ“ получи лиценз за превоз на товари на 21 октомври 2005 г.

Всички лицензи важат за цялата жп инфраструктура на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още