IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г. Ангелов: Кризата може да ни удари преди 2009 г.

Необходими са спешни мерки, които да снижат рисковете за държавния бюджет, смята икономистът

10:51 | 10.10.08 г.
Г. Ангелов: Кризата може да ни удари преди 2009 г.

"Рисковете през 2008 не могат да се намалят чрез хипотетичен бюджет за 2009 година, който се базира на допускането, че рискове през 2008 няма. Първата стъпка е да намалим рисковете кризата да ни удари през 2008 година", заявява главният икономист на Институт Отворено общество Георги Ангелов в блога си, по повод обсъжданията на бюджет 2009 г.

"Рисковете през 2008 година могат да се намалят чрез бързи мерки сега, буквално през следващите няколко дни и седмици. Разбира се, можем нищо да не правим и да се надяваме, че рисковете няма да се реализират - което може да се случи, но ще е по-сигурно ако все пак се работи активно в тази посока", уточнява Ангелов.

"Тези дни представители на управляващата коалиция и други експерти обсъждат как да се намалят рисковете от световната финансова криза. И основното, за което говорят, е свързано с подготовката на държавния бюджет за 2009 година. Това е очевидна грешка", смята Георги Ангелов.

"Ако кризата ни удари силно, икономиката ще изпадне в рецесия (имаме примера на много европейски страни в това отношение). При рецесия бюджетните приходи ще започнат да спадат или поне няма да растат. С други думи, правителството няма да има никакъв контрол върху бюджета, нито чрез бюджета върху рисковете - точно обратното. Правителството ще има само един изход - да намалява държавните разходи, да уволнява хора, да намалява пенсии и т.н.", предупреждава икономистът.

Според Ангелов, правенето на бюджет 2009 е втора стъпка. "Той касае времето след 3-4 месеца когато ще сме навлезли вече в новата година. И бюджетът за 2009 има някакъв смисъл само ако нашата икономика успее да издържи до 2009 година", казва още той.

Георги Ангелов посочва няколко данъчни мерки, които могат да се използват за намаление на рисковете от световната финансова криза за България:

1. Значително намаление на данъчно-осигурителното бреме върху труда

В момента осигуровките са почти 34% от брутната заплата, а данъкът върху доходите е 10%. Осигуровките биха могли да се намалят с 10-15 процентни пункта.

Това ще остави повече средства в работещите, като по този начин ще намали вероятността да имат проблеми с обслужването на кредити и пр. Ще се увеличат стимулите за труд, тъй като пределните ставки ще са по-ниски. Ще останат повече средства и във фирмите, намалявайки ръста на разходите им за труд, което ще подпомогне конкурентността им в ситуация на минимални (или отрицателни) темпове на растеж в Европа. Това като цяло ще намали и рисковете фирми и граждани да не могат да обслужват кредитите си, т.е. ще намали риска банките да спрат рязко кредитирането.

2. Намаляване на данъка върху едноличните търговци до 10% и премахване на данъка върху дивидентите

В момента едноличните търговци плащат 15% ставка, а данъкът върху дивидентите на компаниите е 5%. Т.е. и в двата случая става въпрос за намаление с 5 процентни пункта. Тези стъпки ще насърчат инвестициите и развитието както на малките, така и на големите фирми.

3. Бързина

Би било добре (поне част от) намалението на осигуровките да влезе в сила още през тази година. Миналата година те бяха намалени с 3 пункта от 1 октомври, от което бюджетът не е загубил нещо забележимо като приходи. Тази година нещо подобно може да се повтори.

4. Компенсиране на увеличението на акцизите

Тъй като се очакват увеличения на акцизите през 2009 година, основен принцип би трябвало да бъде увеличаването на приходите заради увеличението на акцизите (+ косвените ефекти за бюджета) да бъде компенсирано изцяло с намаления на други данъци (вкл. осигуровки). Още по-добре би било намалението на ставките да е по-голямо като размер от увеличението на акцизите.

5. Предпазливост

В нормална среда намалението на данъците води в повечето случаи до увеличение на приходите в бюджета. Дали това е така при наличие на световна финансова криза не е ясно. Затова би било добре в бюджета за 2009 да се заложи един буфер повече, който да покрие подобен риск (той съществува само ако данъците бъдат намалени повече отколкото се увеличат акцизите). В момента, в който кризата отмине или приходите се увеличат, този буфер може да се използва за следващо намаление на данъците.

6. Неутралност

Данъчната система трябва да е максимално неутрална, без привилегировани групи/сектори с еднакви (и ниски) ставки за всички. Не бива да се допуска появата на "дупки" в законодателството, които въвеждат неравнопоставеност, усложняват прилагането и създават вратички за заобикаляне.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още