IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Южен поток" и „Бургас-Александруполис" ще се изпълняват по график

До края на октомври подписват споразумението между Българския енергиен холдинг и Газпром за предпроектното проучване за Южен поток

18:20 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
„Южен поток" и „Бургас-Александруполис" ще се изпълняват по график

Графиците за изпълнение на проектите за газопровода „Южен поток" и петролопровода „Бургас-Александруполис" няма да бъдат удължавани, е потвърдил днес руският вицепремиер Сергей Собянин след проведените в София двудневни заседания на междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, чийто съпредседател е Собянин заедно с министър Петър Димитров, съобщи БТА.

До края на октомври ще бъде подписано корпоративното споразумението между Българския енергиен холдинг и Газпром за предпроектното проучване за „Южен поток”, а през първото тримесечие на 2009 г. ще бъде подписано и акционерното споразумение между двете компании.

По думите на министър Димитров има малко забавяне по проекта „Бургас - Александруполис" от около два-три месеца, но то не е съществено и като цяло реализацията на проекта също върви в срок.

Вицепремиерът Собянин е обяснил, че всички срокове и обеми по договора за петролопровода ще се спазват и в началото на 2012 г. се очаква да започне подаването на първите количества гориво. Вицепремиерът е отбелязал, че при реализацията на големите енергийни проекти в България в строителните дейности ще бъдат ангажирани най-вече български строителни компании.

В отговор на журналистически въпрос за позицията на Русия за диверсификация на енергийните доставки, руският вицепремиер е посочил, че това е напълно законно желание и стремеж на страните и Русия е готова да окаже подкрепа в тази посока. В тази връзка проектът „Южен поток" дава възможност да няма зависимост от допълнителни транзитни страни, а пряко да се доставя газ в Европа.

Строителството на „Белене" пък ще позволи да се диверсифицира енергийният баланс на България и ще даде възможност на страната да не зависи само от природния газ, смята Собянин. А с доставките на нефт по новия петролопровод ще се осигурят допълнителни доставки на нефт на европейския пазар.

Руската страна изяви днес решимостта си до края на годината фериботната връзка Варна - порт Кавказ да започне да функционира, е съобщил още министър Димитров. Той е допълнил, че има някои неизяснени административно-финансови взаимодействия между двете страни, но политическата воля е налице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.10.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още