IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 октомври

08:14 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 октомври

Пътната агенция изпаднала във "фалит"
в. Сега

Ако беше фирма, Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) вече трябваше да е обявила фалит. Това показва справката, която агенцията представи в парламента вчера във връзка с проекта на правителството за харчене на 1.206 млрд. лева от бюджетния излишък. Сметките сочат, че й е необходима спешна инжекция от 346 млн. лева. В противен случай или ще посрещнем студеното време с блокирани пътища, или пък НАПИ ще започне и 2008 г. с дългове към фирмите.

Трупането на неуредени сметки и пренасянето на борчове в следващи години бяха порочна практика, наложена от ръководството на бившия пътен фонд. Въпреки че миналия декември взе 270 млн. лв. от излишъка, фондът е влязъл в 2008 г. със 100 млн. лева неразплатени ремонти. Сега агенцията отчита, че е успяла да погаси голяма част от тази сума, но вече е натрупала нови над 220 млн. лева задължения.

Пенсиите скачат с 19% точно преди изборите
в. Сега

Всички пенсии догодина най-вероятно ще се вдигат с 19.5% от 1 юли. Това предвиждат предварителните разчети по Бюджет 2009, съобщи вчера финансовият министър Пламен Орешарски. Процентът е получен по т. нар. златно швейцарско правило, т. е. 50% от ръста на осигурителния доход, плюс 50% от нарастването на инфлацията. През последните години пенсиите се увеличаваха с около 10% на година, като само през 2007 г. имаше извънредно покачване - с 21%.

Проектният акциз на цигарите ще свие ножицата на цените
в. Дневник

Предложеният от финансовото министерство размер на акциза за 2009 г. ще доведе до свиване на ножицата на цените на цигарите в различните ценови сегменти, обясниха експерти, запознати с пазара на тютюневи изделия в страната. Това означава, че стойността на кутия от по-скъпите марки цигари ще се доближи до цената на по-евтините марки.

Във вторник ведомството, оглавявано от Пламен Орешарски, публикува официалното си предложение за повишаване на акцизните ставки. От началото на 2008 г. специфичната част на акциза е 37 лв., а адвалорната - 35% от продажната цена. Общата стойност на данъка е средно 79 лв. на 1000 къса. През 2009 г. същият показател трябва да е 102.1 лв. на 1000 къса. Според предложението на финансовото министерство частите на акциза ще станат съответно - 47 лв. на 1000 къса и 37% от продажната цена. Така предложеният данък ще се отрази главно върху цената на най-ниския клас цигари, която по предварителни данни ще нарасне с близо 33%. Най-малко ще е увеличението при скъпите цигари - с около 3 на сто.

Сметната палата критикува забавянето на метрото
в. Новинар

Проектът за разширение на софийското метро в участъка от площад "Света Неделя" до стадион "Юнак" не е реализиран ефективно и икономично. Това са изводите на проверителите от Сметната палата, които са инспектирали как са се изхарчили средствата от заема от Японската банка за строителството на този участък за периода 2005-2006 година. Заради лошо управление на строителството завършването на метрото ще закъснее и вместо участъкът да стане готов през март 2009 г., това ще стане чак през 2010 г. Закъснението на проекта ще донесе финансови загуби на Столична община, която е възложила строежа, смятат проверителите. Средствата, усвоени по проекта до декември 2007 година, са 63 381 951 лв.

Плащаме парното веднъж годишно
в. Стандарт

Нова секира готви властта със сметките за тока и парното. Проектозакон за енергийната ефективност предвижда да плащаме за топло веднъж годишно. Това означава, че една фамилия ще трябва да брои за парно поне 1500 лева, и то накуп на съответната топлофикация. Така парнаджиите вече или ще ни пращат сметка веднъж годишно, или ще трябва да засичат топломерите всеки месец. Текстът на Министерския съвет предвижда още да плащаме накуп и сметките си за ток за 3 месеца. Това е абсурдно, изреваха експерти.

Пречиствателната станция в Синеморец се оказа измислица
в. Дневник

Пречиствателната станция в с. Синеморец никога не е работела. Това е установила проверката, разпоредена през август от министъра на околната среда Джевдет Чакъров, съобщиха от ековедомството. Експертите са констатирали, че непречистените води от канализацията на селото се изливат направо в морето чрез т.нар. довеждащ колектор. Кметът на Царево Петко Арнаудов и главният архитект на общината Димитър Алексиев обаче са разрешавали строителство, все едно че пречиствателната станция в Синеморец работи на пълни обороти. Проблемът излезе наяве това лято, когато морето беше силно замърсено с отпадни води. Колекторът заобикаля пречиствателния модул и директно се излива на 20-25 м в морето", обясниха от министерството на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още