IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общината реши – увеличава капитала в Топлофикация - София с 55 млн. лв.

С увеличаването на капитала делът на общината в топлофикацията става около 78 на сто

14:36 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Общината реши – увеличава капитала в Топлофикация - София с 55 млн. лв.

Столичната община увеличи капитала си в Топлофикация - София АД с 55 млн. лв. на днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС).

До момента уставният капитал на дружеството от 107 млн. лв. беше разпределен на равни дялове, от които 58 на сто бяха на общината, а останалите 42% - на Министерството на икономиката и енергетиката.

С увеличаването на капитала с 55 млн. лв. делът на общината в Топлофикация - София става около 78 на сто, каза председателят на СОС Андрей Иванов, цитиран от БТА. По думите му в най-добрия случай днешното решение може да бъде изпълнено след около месец, тъй като според него до 10-12 дни трябва да се състои общо събрание на дружеството.

Взетото решение за увеличаване на капитала е лошо, но е взето не под политически натиск, а в кризисна ситуация преди началото на зимния отоплителен сезон, коментира Иванов. С това решение се опитваме с наши средства и възможности да решим временно проблемите в дружеството, допълни той.

В края на миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че столичната община в скоро време трябва да реши дали иска да стане едноличен собственик на Топлофикация София, или да прехвърли дела си на държавата.

Той допълни, че ако общината стане изцяло собственик на топлофикацията, трябва да плати и дълговете й към Булгаргаз. Според него голяма част от нерешените въпроси на Топлофикация София са свързани с това, че има двама собственици, докато, ако е само един, „той ще се грижи по-добре за интересите на дружеството“, включително и за евентуалната му приватизация, за която се говори от 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още