IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Харманли може да приеме част от боклука на София само при някои условия

Общината иска в замяна целеви средства за развитие на инфраструктурата

14:04 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Харманли може да приеме част от боклука на София само при някои условия

Община Харманли може да приеме част от отпадъците на София в регионалното сметище край града при определени условия, се казва в официално изявление на кмета на общината Михаил Лисков по повод изказването на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че Харманли е една от опциите за приемането на част от боклука на София.

По инициатива на Министерството на околната среда и водите с кмета на Харманли са водени разговори за свободния капацитет на регионалното сметище край града и за възможните транспортни схеми за извозването на боклука от София до него, се казва в съобщението.

„Бихме разговаряли конкретно за евентуално приемане на отпадъците от столицата с екоминистерството, ако имаме уверения, че в замяна ще получим целеви средства за развитие на инфраструктурата на общината“, посочва Михаил Лисков. Той допълва, че ще очакват да бъдат поети и част от разходите за поддържането на депото за твърди битови отпадъци, при което таксата за смет в общината чувствително да се намали.

Нашето сметище е изградено с държавни средства като регионално и е предвидено и за други общини от региона - Свиленград, Маджарово, Любимец, Симеоновград, Ивайловград, Стамболово. След като те не ползват регионалното сметище и разходите за поддръжката му се поемат изцяло от община Харманли, защо тогава да не приемем част от отпадъците на София, отбелязва Лисков.

Той подчертава, че този вариант може да бъде осъществен, само ако се изпълнят посочените условия, и припомня, че окончателното решение за това може да бъде взето единствено от Общинския съвет в Харманли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още