IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 октомври

08:00 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 октомври

БНБ: По-високите лихви създават потенциална нестабилност

в. Дневник

В стремежа си към стабилизиране на клиентската база чрез обявяване на атрактивни цени по нови депозити банките формират сегмент от потребители на услуги, които в търсенето на най-изгодна оферта лесно сменят кредитната институция. Това се казва в тримесечния бюлетин "Търговските банки" на БНБ. За явлението "банков туризъм" - преливането на депозити на клиенти от банка в банка в зависимост от все по-високите лихви, банкерите предупреждаваха още през пролетта. Този тип клиенти, които прехвърлят средствата си от една в друга кредитна институция с оглед на лихвите, е и групата, която в най-голяма степен е склонна да се поддава на слухове и да е сред факторите, генериращи нестабилност, се посочва още в анализа на централната банка.

Жеваго продава свои активи, но не се отказва от "Кремиковци"

в. Дневник

Украинският милиардер Константин Жеваго е продал 20.8% от акциите си в рудодобивния гигант "Феррекспо". В него той държеше мажоритарен дял 71.8% чрез друго свое дружество - "Февамотинико". Сделката е станала в понеделник при 0.83 паунда за акция, която е 29% по-ниска от последната, достигната в петък. С парите от сделката Жеваго възнамерява да изплати напълно задълженията си към инвестиционната банка "Джей Пи Морган".
Говорителят на Константин Жеваго Максим Прасолов поясни, че интересът на украинския милиардер към металургичния комбинат се запазва. "Кремиковци" е част от дългосрочната ни стратегия да развиваме дейност в областта на рудодобива, металургията и машиностроенето. Настоящата криза не променя плановете ни, защото гледаме дългосрочната стойност на един бизнес", поясни той.

Дадоха „зелена светлина” за строежа на „Хемус”

в. Новинар

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) издаде нужния за строежа на магистрала „Хемус” документ - Решение за въздействие върху околната среда, стана ясно вчера. Документът дава зелена светлина за избора на фирма, която да построи частта от аутобана, която ще свърже Шумен, Търговище, Попово, Лозница и Полски Тръмбеш.

50% по-висок данък сгради

в. Стандарт

50% по-високи данък сгради, такса смет, налог за прехвърляне на имот и наследство може да плащаме от 1 януари 2009 г. За стар апартамент от 60 кв. м в центъра на София вместо 112 лв. данък и 120 лв. такса ще се плащат 168 лв. данък и 180 лв. такса. Причина за това е предложеното от Министерството на финансите вдигане на данъчната оценка на имотите с 50%. Предстои промените в Закона за местните данъци и такси да бъдат внесени в Министерски съвет.

Пощите имат претенции към имотите на БТК

в. Сега

БТК ще може да продава имотите си чак когато бъдат готови разделителните протоколи между тях и "Български пощи". Това заяви вчера пред агенция "Фокус" шефът на пощите Енцислав Харманджиев. Според него при разделянето на двете компании в началото на 90-те години са допуснати много неточности. На някои места не е фиксирана квадратурата, а на други пощите се явяват съсобственици на сградата. Окончателно разделяне е направено само в Шумен и Каспичан.

"Енел" обмисля да произвежда ток от слънце и биомаса в "Марица-изток 3"

в. Дневник

Проектът за рехабилитация на "ТЕЦ Марица-изток 3" включва иновация и инсталация за производство на енергия от фотоволтаици и биомаса. Това съобщи шефът на изследователския център в Ливорно Фауро Пазини. Разработката е част от стратегията на компанията за конкурентоспособност чрез инвестиции във възобновяеми източници и изследователска дейност. Компанията планира до 2012 г. да вложи 6.8 млрд. евро и още 600 млн. евро в изследвания. Стратегията предвижда до 2020 г. да бъдат постигнати нулеви емисии на вредни газове, а инвестициите да бъдат насочени към иновационни проекти.

Търгуваме за 4 млрд. с Германия

в. Стандарт

Рекордни 4 млрд. евро се очаква да достигне търговският стокообмен между Германия и България до края на  годината.
Това прогнозира председателят на Германо-Българската индустриална търговска камара Митко Василев в Хасково. Той посочи още, че със стокообмен от 3,7 млрд. евро Германия е водещия външнотърговски партньор на страната ни за 2007 година.
 
Според последните проучвания на камарата 60 % от немските фирми, които работят  у нас, са доволни от икономическите условия и възнамеряват да инвестират допълнително и да отварят нови работни места.

 "Витоша ски" се разбърза с плана за строителство в планината

в. Дневник

Собственикът на съоръженията на Витоша - "Витоша ски", разработва специализиран план за управление на територията (СПУП). Той трябва да е готов до края на годината и предвижда развитие и модернизация на курорта, съобщи арх. Емил Леков от проектантското дружество "Ивис".

Според сега действащия план за управление на Витоша в парка не могат да се извършват почти никакви дейности с изключение на поддържане на пистите и съоръженията и поставянето на временни. Не могат да се прокарват и нови трасета за писти. Въпреки това "Витоша ски" разработва нов проект, с който ще развива курорта. Има по-висшестоящи закони, според които може да се разработи специализиран план, посочи арх. Леков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още