IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Георги Ангелов: Излишъкът да не се харчи, докато кризата отмине

Колкото повече резерви има фискът, толкова по-малко вероятно е България да се възприеме като рискова дестинация

09:27 | 08.10.08 г.
Георги Ангелов: Излишъкът да не се харчи, докато кризата отмине

Вероятно най-лесното нещо, което може да се направи в настоящата ситуация, е да се ограничи и/или отложи харченето на излишъка. Колкото повече резерви има фискът, толкова по-малко вероятно е България да се възприеме като рискова дестинация от страна на инвеститори, банки, анализатори, заявява в блогa си старшият икономист на Институт Отворено общество Героги Ангелов. Със сигурност е по-добре да се спестят малко повече пари сега, отколкото да влезем в тежка криза, от която ще загубим многократно повече, пише Ангелов.

Ограничаването на харченето може да включва следните елементи:

1. Правителството обявява официално по-висока цел за бюджетния излишък, която да е в сила до преминаване на кризата. Сега заложената цел в бюджета е излишък в размер на 3% от БВП. Тази цел може да се увеличи до 6-7% за 2008 година.

2. Правителството обявява временно отлагане на харченето на излишъка с 2 месеца - което може да се удължи или разходите въобще да не се правят, ако кризата не отмине скоро.

Отлагането няма да е фатално за никой от предвидените разходи. Могат да се провеждат търгове и процедури, но в условията за тях да бъде записано, че правителството може да ги прекрати във всеки един момент, ако реши да не харчи съответните средства.

3. Прави се преглед на предвидените за финансиране от излишъка разходи

Неефективни разходи се премахват от списъка. Разходи, които могат да се отложат за следващата година, се отлагат (например, очевидно е, че дори сега да се плати изграждането на магистрала "Тракия", то реално ще се извършва през 2009-2010-2011 г., т.е. може да се финансира през следващите години, няма смисъл да се плаща сега).

Най-добрият вариант е нищо да не се харчи от излишъка в бюджета, докато ситуацията на международните финансови пазари не се успокои. И, разбира се, това решение трябва да се обяви ясно и официално, за да стигне до всички, които се интересуват от България. Посланието от подобно решение е "ние осъзнаваме рисковете и вземаме мерки да ги намалим". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още