IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят промени в ценообразуването при сделки между свързани лица

Мултинационалните компании се нуждаят от ясни и точни законови правила, които да спазват при сделките помежду си

10:57 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят промени в ценообразуването при сделки между свързани лица

Предвижда се усъвършенстване на нормативната уредба в областта на трансферното ценообразуване, както и изменения на действащите процедури в Националната агенция за приходи (НАП) в това отношение, съобщиха от НАП.

От агенцията уточняват, че имат предвид ценообразуването при сделки между свързани лица (например между членове на една и съща мултинационална група). При тях (едното от които участва пряко или косвено в капитала или контрола на другото) е възможно сравнително лесно чрез контролиране на цените на сделките помежду им да се пренасочват печалби от една данъчна юрисдикция към друга, което крие рискове за държавния бюджет.

От друга страна, самите мултинационални компании се нуждаят от ясни и точни законови правила, които да спазват при сделките помежду си, затова въпросите, свързани с трансферното ценообразуване са от особена важност както за бизнеса, така и за данъчния контрол.

По инициатива на изпълнителния директор на НАП Мария Мургина се създава работна група, която ще разисква съществуващите механизми за трансферно ценообразуване и възможностите за подобряване на законовата рамка и действащите процедури, въз основа на което ще подготви конкретни предложения. Работната група ще бъде формирана от членовете на Консултативния съвет за прилагането на данъчното и осигурително законодателство при изпълнителния директор на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още