IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-желаният сектор за работа в София са консултантските услуги

Сред най-желаните са още секторът на информационните и комуникационни технологии, финансите и банковото дело и търговията

10:27 | 07.10.08 г.
Най-желаният сектор за работа в София са консултантските услуги

Общо 27% от търсещите работа кандидати в София биха искали да намерят подходяща позиция в сектора на консултантските услуги, сочат данни от анкетно проучване на консултантската компания Менпауър. 

Секторът на консултантските услуги е следван от този на информационните и комуникационни технологии (16%), финансите и банковото дело (14%), търговията (14%), строителството и недвижимите имоти (9%), транспорта и логистиката (4%), туризма (3%) и производството (3%).

Анкетата е проведена сред близо 400 кандидати в София в периода май – септември тази година. Най-активни на пазара са тези на възраст между 18 и 29 години (59%), следвани от групата 30 – 39 години (31%). От всички анкетирани 74% са несемейни. По-голямата част от анкетираните кандидати имат висша образователна степен – 44% магистърска и 37% бакалавърска.

Най-активно търсещите нови възможности за работа софиянци работят в сектора на информационните и комуникационни технологии (19%), следвани от тези в сектора на търговията на едро и дребно (14%) и финансите и банковото дело (11%).

Кандидатите в София използват различни методи за търсене на работа. 34% от тях отговарят директно на обяви за работа, 34% се обръщат към агенции за подбор на персонал, 14% се допитват до познати и приятели. Интересен резултат е, че българинът вече не чака да се освободи позиция - 12% от кандидатите изпращат автобиографията си проактивно на компанията, след като я проучат като работодател.

59% от анкетираните са се обръщали към агенции за подбор на персонал, а 41% го правят за първи път.

Основният фактор кандидатите да търсят работа е по-добрата работна среда - 39%. Разбира се, по-високото месечното възнаграждение продължава да бъде решаващ мотиватор при търсенето на нова работа - 30%. 20% от анкетираните търсят работа, за да започнат да трупат опит, а 11% - за да сменят изцяло сферата на работа.

Като най-важни фактори на дадено работно място 25% от анкетираните посочват адекватното на техните усилия заплащане, 24% - възможностите за професионално развитие, 21% - добрият екип, 8% - професионалните предизвикателства, 7% - корпоративните обучения, 5% - ясно дефинираните работни задължения, 4% - гъвкавото работно време. В края на отговорите се нареждат с по 2% възможностите за командировки в страната и чужбина, допълнителните придобивки и самото местонахождение на работното място.

На въпрос „Ако ви предложат работа в чужбина за по-високо заплащане, но на по-ниска позиция, бихте ли приели?“ 63% отговарят с категорично „не”, а 37% биха напуснали страната.

Едва 30% от анкетираните се влияят от големината и репутацията на компанията, като останалите 70% обръщат по-голямо внимание на предложената позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още