IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 октомври

08:00 | 07.10.08 г.
Преглед на печата за 7 октомври

Икономическият ръст ще се забави до 3-5%
в. Дневник

Почти двойно забавяне на икономическия ръст у нас през следващата година предвижда най-мрачният сценарий на Министерството на финансите при подготовката на бюджет 2009. При него темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) ще падне до 3%. Другият е ръстът да намалее с 1.5-2 на сто спрямо тазгодишния, съобщи зам.-министърът на финансите Любомир Дацов в понеделник.

Горската агенция пак задвижи машината за замени
в. Сега

Горската агенция отново задейства на пълни обороти машината за замени. Само за последните дни на септември шефът й Стефан Юруков е разписал нови седем сделки, с които хариза на частници близо 500 дка държавни гори. С това до момента 12 500 дка държавни гори отиват в частни ръце и по всяка вероятност на тези терени ще се строи. Управляваната от БСП горска агенция на практика вече е минала рекорда, постигнат от ексминистър Нихат Кабил, който успя да замени 8000 дка.

Руснаците с имот у нас ще получават виза за 3 г.
в. Сега

Руските граждани, които имат жилище у нас, ще могат да канят свои гости при облекчени условия, съобщи зам.-министърът на външните работи Милен Керемидчиев. Те ще подават декларация в нашите консулства за времето, за което ще приемат посетители в имота си. На самите гости пък ще се издават еднократни визи с право на престой 30 дни. Така руските граждани ще могат да дават под наем жилищата си на свои сънародници. Доскоро при такива посещения се издаваше туристически ваучер, който допълнително оскъпяваше процедурата. Руснаците с жилище у нас вече могат да получават визи с тригодишен срок.

Прогнозират фалити на строителни фирми
в. Новинар

Много от малките строителни фирми у нас може да фалират. Това прогнозира вчера шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Заради ръста на световната финансова криза инвестициите в строителството и търговията с недвижими имоти ще намалеят, каза той. За голяма част от апартаментите във вилните селища по морето и в София не може да се намерят купувачи, както и за офиси, които не са с добро разположение, добави той.

Кметът дава на прокурор скандална измама с имот
в. Новинар

Подписът на кмета на София Бойко Борисов отново е бил фалшифициран с цел измама с общински имот, съобщиха вчера от пресцентъра на общината. Става дума за незаконна продажба на терен от 14 дка в кв. „Стрелбище” извършена с фалшифициран договор за продажба между Столична община и фирмата „Сида-С”. Днес столичният градоначалник ще сезира прокуратурата и ще заведе съдебен иск срещу акта. „Предотвратявам отново злоупотреба за милиони евро”, каза за „Новинар” Бойко Борисов. По думите му теренът е на стойност не по-малка от 30 милиона лева.

10 000 си уреждат гурбет по интернет
в. Стандарт

Близо 10 000 българи са се регистрирали в мобилната работна мрежа ЕУРЕС на Европейския съюз, сочат данни на Агенцията по заетостта. Статистиката е от началото на годината до средата на септември. Регистрирането става по интернет чрез портала на сайта напълно безплатно. Формулярите в мрежата се попълват на английски.
Българите търсят най-често препитание като общи работници, градинари, продавачи и кухненски и помощен персонал. Най-голямата примамка са високите заплати и възможността да се пенсионират според чуждото законодателство. Нашенците са само част от близо 310 000 регистрирани работници от целия Европейски съюз.

Австрийци правят фотоволтаична централа в Тервелско
в. Дневник

Австрийската фирма "Киото" с посредничеството на швейцарската компания "Конторал" имат намерение да изградят фотоволтаична централа в Тервелско. Това съобщи кметът на добруджанската община Живко Георгиев. Чуждестранните предприемачи са одобрили предложената им непродуктивна земя от 300 дка край с. Честименско. "Киото" са заявили готовност да инвестират над 40 милиона евро в електроцентралата. Съоръжението ще е с мощност 4 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още