IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 октомври

09:04 | 04.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 октомври

Константин Шушулов: Природният газ няма да поскъпне с нови 21.4% през януари

в. Дневник
 
Природният газ няма да поскъпне още веднъж през януари 2009 г. Това увеличение, за което говори министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, е само прогноза, заяви днес в Пловдив председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Той се включи в конференция за енергийната ефективност в панаирното градче, организирана от Националния Инсталационен съюз и Университета за хранителни технологии в Пловдив.
 
Във вторник енергийният регулатор обяви, че от 1 октомври т.г. цената на синьото гориво ще поскъпне с 23,89 на сто. Искането на "Булгаргаз" беше за увеличение от 36,7 на сто. Обмисляше се вариантът това поскъпване да стане на два пъти, като второто да бъде през януари 2009 г. с още 21,4 процента. Ако това стане факт, от Нова година синьото гориво щеше да е с 46 процента по-скъпо отколкото през септември тази година.

Смятам със сигурност, че януарското увеличение няма да се случи, защото цената на алтернативните горива пада, а доларът се стабилизира, прогнозира Константин Шушулов.

 
Ново спецзвено ще разследва злоупотреби с еврофондовете
в. Дневник
 
Създава се специално звено, което ще разследва дела, свързани със злоупотреби с фондовете на ЕС. В него ще участват представители на Софийската градска прокуратура, националното следствие и полицейски служители, съобщи шефът на новосъздадения отдел във Върховната касационна прокуратура за борба с измами със средства от ЕС Маргарита Попова, цитирана от БТА.
 
Приоритет на разследващите ще бъдат злоупотребите със средства по програмите ФАР, ИСПА, САПАРД и "Леонардо да Винчи".

Звеното ще наблегне на програма САПАРД, като делата, които ще се разследват, се разделят на 3 групи, уточни Попова. Групите са от  дела, които за започнали, дела  по сигнали на ОЛАФ или по сигнали на българските контролни органи.

 
3,40 за кутия "Виктори" 20% става акцизът на цигарите, за безоловния бензин и дизела няма да се променя до 2010-та.
в. Стандарт
 
До 3 лева и 40 стотинки може да поскъпне кутията "Виктори" от догодина, заради повишаването на акцизната ставка. Министерството на финансите предвижда налогът за цигарите да се вдигне с около 20 процента и да достигне средно 102 лева и 30 стотинки за 1000 къса. Акцизът върху безоловния бензин и дизела няма да се променя до 2010-та, съобщи БНР.
 
Само заради повишаването на акцизите кутия „Виктори” догодина ще струва между 3, 30 и 3,40 лева, а „Малборо”-то може да достигне 4, 20 лева. Минималният акциз за цигарите, изискван от Евросъюза, е около 125 лева на 1000 къса, които по предварителен график страната ни трябваше да достигне през 2010 г. ЕК обаче обмисля да повиши минималните ставки.
 
Както беше обещано при протестите на превозвачите, акцизът на дизела и безоловния бензин няма да се вдига през следващите две години, но през 2011 г. трябва да достигне минималните ставки, определени от Евросъюза. Тогава за бензин акцизът трябва да бъде 710 лева на 1000 литра, а за дизела 615 лева. Данъкът за електроенергията за производствени нужди догодина ще се повиши от 1, 20 на 1, 40 за мегават часа.
 
Налогът за кокс и въглища се увеличава с 10 стотинки за гигаджаул.
 
Свиват заемите за имоти, Месечната вноска по кредитите скочи между 50 и 100 лева
в. Стандарт
 
Банките са свили до минимум заемите за имоти. Финансовата криза и високите цени у нас са сред причините за задържане на кредитирането за строежи, например на ваканционни селища, разкриха пред "Стандарт" банкери. Повечето трезори са започнали през последния месец да ограничават проектите и да оглеждат под лупа всеки клиент, пожелал да кандидатства за подобен заем. Предпазливостта идва от опасението, че голяма част от кредитите могат да останат непогасени заради криви сметки. Инвеститорите внимателно да преценяват възможностите си, препоръчаха финансистите.
 
Трезорите са задръстени с ипотекирани имоти, срещу които са отпуснали пари по различни проекти, дори и които не са свързани със строителство. Ако длъжникът закъса с вноските, самите банки ще трябва да търгуват със заложените имоти. Вторичният пазар със сигурност ще свали цените, които все още се задържат високи въпреки застоя на пазара. В столични квартали, които се считат за среден клас, цените на нови апартаменти се движат около 1200-1300 евро за квадрат. В центъра обаче държат над 2 бона. Възможно е много скоро да има срив в цените, предупреждават наблюдатели на пазара.
 
Прокуратурата: Да се подслушва и за укриване на данъци
в. Сега
 
Данните, събрани със специални разузнавателни средства преди образуване на наказателно производство, да са доказателства пред съда, настоява още държавното обвинение
 
Върховната касационна прокуратурата (ВКП) поиска кръгът от престъпленията, за които се използват специални разузнавателни средства (СРС), да бъде разширен. Предложението е те да се прилагат и при разследване на тежки престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

Предложенията на държавното обвинение бяха представени вчера от Маргарита Попова - говорител на главния прокурор и шеф на спецотдела на ВКП за борба със злоупотребите с еврофондове. Това става на фона на разразилия се през последните дни скандал с подслушване на депутати и медии и след наскоро огласените данни за ниска ефективност и много нарушения при използването на СРС. В доклад на прокуратурата бе обявено, че в 94% от случаите на разрешено използване на СРС всъщност са се подслушвали мобилни и стационарни телефони. От тях само 12% са използвани за написване на обвинителен акт или като доказателство в съда.
В момента в раздела на НПК, който урежда СРС-тата, са изпуснати данъчните и финансовите престъпления - укриване на данъци в особено големи размери, пране на пари и т.н.

  
„Топлофикация - София” има да събира 263 млн. лв. дългове
в. Новинар
 
Абонатите на „Топлофикация - София” дължат на дружеството близо 263 млн. лв., съобщи вчера вицепремиерът Ивайло Калфин по време на парламентарен контрол. От тях 239 млн. лв. са натрупани от частни лица, а около 23 млн. лв. – от фирми. По думите му до момента нито един абонат на дружеството не е подал жалба, затова че са му спрени парното и топлата вода в кооперацията поради неплатени сметки на съседи.
 
Подновяват преговорите между лекари и каса
в. Новинар
 
Преговорите за национален рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС) може да бъдат подновени през следващата седмица. Това стана ясно вчера, след като от касата отговориха на поканата на лекарите за преговори по договора, който определя параметрите на тяхната съвместна работа. В същото време от касата обаче настояват в срещите да участват легитимно избрани представители от БЛС.

Предишните разговори бяха провалени именно заради спорната представителност на преговарящите. Все още не е проведен събор на лекарите, на който да бъде избран нов председател на съсловната организация. Това според експертите на касата означава, че ръководството на БЛС не е легитимно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още