IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитров: Общината да реши дали иска да притежава изцяло Топлофикация София

Икономическият министър защити тезата за ползеността от предсрочното преподписване на договора с Газпром през 2006 г.

13:19 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Димитров: Общината да реши дали иска да притежава изцяло Топлофикация София

Столичната община в скоро време трябва да реши дали иска да стане едноличен собственик на Топлофикация София, или да прехвърли дела си на държавата, каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Делът на Столична община в дружеството е 58%, а на държавата 42%.

Димитров допълни, че ако общината стане изцяло собственик на топлофикацията, трябва да плати и дълговете й към Булгаргаз. Според него голяма част от нерешените въпроси на Топлофикация София са свързани с това, че има двама собственици, докато, ако е само един, „той ще се грижи по-добре за интересите на дружеството“, включително и за евентуалната му приватизация, за която се говори от 2006 г.

„Не може да се реализира вариантът, при който държавата да увеличи дела си в дружеството чрез изплащане на дълговете към Булгаргаз, тъй като опцията за увеличаване на държавния дял в дружество със затруднения се тълкува от Европейската комисия като неправомерна държавна помощ“, каза още министърът.

Относно подновения напоследък спор дали е било изгодно предварителното преподписване през 2006 г. на договора с Газпром, или е трябвало да се изчака неговото изтичане до 2012 г., Петър Димитров изнесе някои цифри в подкрепа на решението на правителството.

По думите му ако договорът, подписан през 1998 г. от тогавашния вицепремиер Евгени Бакърджиев е действал до 2012 г., то разходите за страната ни са щели да бъдат 735,7 млн. долара. С преподписването на договора за посочения период разходите ни ще бъдат малко над 1,16 млрд. долара, т.е. плащаме повече с 430 млн. долара, като досега от тях са платени 102 млн. долара. От друга страна обаче, ако е прилагана т.нар. клауза „Take or Pay“ („Взимай или плащай“), която е включена в договора, но не е приложена от руската страна, то за периода 1998-2010 сме щели да загубим 9,2 млрд. долара. Въпросната клауза за периода е включена в предишния договор, подписан от Бакърджиев.

Според изчисленията на МИЕ, ако не е имало промяна на договорите, за периода 1998-2030 г., до когато е срокът на сегашния договор, държавата ни би имала приходи от транзитен пренос на газ в размер на 835 млн. долара. При сегашния договор гарантираните приходи са в размер на 5 млрд. долара. Тъй като има клауза по желание от българска страна транзитът на газ да бъде увеличен, ако това се осъществи, приходите биха нараснали до 7,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още