IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 октомври

08:05 | 02.10.08 г.
Преглед на печата за 2 октомври

Държавата започва да инвестира в наука
в. Сега

Сериозно увеличение на средствата за наука и за висшите училища обеща вчера министърът на образованието Даниел Вълчев. Скокът на разходите за 2009 г. ще е 25% и това означава изпреварване на ръста във всички останали сфери, обеща той при откриването на юбилейната 120 академична година в Софийския университет.
В реално изражение увеличението на парите за наука и за вузовете ще бъде около 70-75 млн. лв., обясни Вълчев. Според него това ще даде възможност Фонд "Научни изследвания" към МОН да получи над 100 млн. лв., които да бъдат разпределени за научни проекти.

Инвеститорите в "Супер Боровец" поставят на кантар участието си в проекта
в. Дневник

Основните инвеститори в "Супер Боровец" - "Екуест" и Оманският държавен фонд, са обмисляли бъдещето на проекта и своето участие в него заради финансовата криза и негативните промени на фондовите пазарите от последни месеци и дни, съобщиха представители на дружеството. Засега решението е да продължат да развиват проекта, като започнат с изготвянето на всички планове за инфраструктурата, съоръженията и цялостното строителство на зимния курорт.
"Екуест" влезе в "Супер Боровец" с амбициозния план да инвестира 500 млн. евро в него. По-късно компанията привлече и Оманския държавен фонд, като му продаде част от дела си.

И новите търгове за магистрала "Тракия" са заплашени от провал
в. Дневник

Двата търга за строителството на магистрала "Тракия", които са насрочени за четвъртък и 12 октомври, може да се провалят. Причината е, че процедурите са по българските, а не по европейските правила и са започнали още по времето на старото скандално ръководство на пътния фонд. Това стана ясно от изказванията на изпълнителния директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Димитър Иванов и председателя на надзорния съвет Иван Атанасов.

500 млн. щета от договора с "Газпром"
в. Стандарт

Повече от половин милиард лева са загубите за страната ни само за последните две години от момента на преподписването на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", обяви депутатът от ОДС Мартин Димитров. Според него ни очаква поскъпване на синьото гориво с още 50 на сто в следващите три месеца. Той и колегата му Иван Сотиров се запознаха днес с договора след като първо от министерството на икономиката и енергетиката не ги допуснаха във ведомството, но по-късно им го дадоха.

Срещу 120 млн. лв. железниците обещават 81 км/час
в. Сега

Около 120 млн. лв. са необходимите инвестиции в подобряването на железните линии в страната в близките години. Това съобщиха вчера от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), представяйки инвестиционната си програма.
Ако тези пари бъдат вложени, ще позволят увеличаване на скоростта на влаковете и съкращаване на времето за пътувания по всички основни линии. Според ръководството на компанията тази година те са вдигнали средната скорост на пътническите и бързи влакове до над 80 км/ч., което било най-добрият показател за последните 6 години. Ако инвестициите се осигурят, догодина средната скорост догодина ще се вдигне на 81.5 км в час, заяви шефът на компанията Антон Гинев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 02.10.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още