IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: ИПИ е катализатор на дискусии, които стават държавна политика

Институтът защитава ценностите на индивидуалната свобода, коментира финансовият министър

16:15 | 01.10.08 г.
Орешарски: ИПИ е катализатор на дискусии, които стават държавна политика

През 90-те години имаше дебат за това по-регулиран или по-либерален капитализъм да правим, заяви финансовият министър Пламен Орешарски по време на конференция по повод 15-годишнината на Института за пазарна икономика (ИПИ). "В последните 10 г. такъв нямаше, но в следващите години отново ще има дебат", заяви Орешарски.

През 90-те години имах разговор с човек от Института за пазарна икономика и му казах, че той изповядва тези близки до марксизма, защото той има много удобно обяснение на всяка теза. Каквото и да се изложи казва „да, но много държава”. По време на марксизма се казваше „да тезата е много добра, обаче има експлоатацията в нея”.

Точно институт като ИПИ, обаче тряба да има, защото той защитава ценностите на индивидуалната свобода, дори в тези условия, когато се коментира колко "държава" трябва да се внедри в икономиката, за да се защитава пазара от свободата.

Напоследък се чуват гласове, дори от нобелови лаурети, че дериватите са едва ли не оръжие за масово унищожение, но всеки инструмент, недобросъвестно използван може да бъде вреден.

В този аспект много често ИПИ е предизвиквал дебати в обществото, в началото звучащи крайно, впоследствие възприемани и превръщали се в държавна политика, заяви Орешарски. Първоначално лансирани, тезите на ИПИ искат време, за да ги приемат повече хора и да се превърнат в реални инструменти.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още