IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Топлофикации: Цената на парното може да се вдигне с 35%

Делът на горивото в разходите на Столичната топлофикация е от порядъка на около 76%

15:36 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Топлофикации: Цената на парното може да се вдигне с 35%

При новите цени на природния газ цената на парното отопление би трябвало да се увеличи с 35%, за да не бъдат топлофикационните дружества на загуба, е казал днес председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, цитиран от БТА.

Той е пресметнал, че след като цената на газа от 1 октомври се вдига с близо 24%, а предвижданията са от 1 януари да има увеличение с 21%, това означава, че разходната част на топлофикационните дружества ще се увеличи с 33-35% до края на март. За да може да се изравнят разходите на дружествата с приходите им, според Терзийски, трябва да има 35% увеличение на цената на парното отопление.

Потърсен за коментар относно предстоящото (след промяна в нормативната уредба) поскъпване на парното отопление, изпълнителният директор на Столичната топлофикация Петко Милевски е казал, че сега не може да направи разчети колко ще бъдат разходите му. Той е допълнил, че заедно с цената на газа ще се повишат и други разходи на топлофикацията, като тези за ремонти и услуги.

Милевски е посочил, че само делът на горивото в разходите на Столичната топлофикация е от порядъка на около 76% при действащите в момента цени на газа и на останалите стоки и услуги.

„По отношение на техническото обезпечаване ние сме готови за началото на отоплителния сезон, но дали това е така от финансова гледна точка, е отговорност на собствениците на дружеството”, е казал Милевски.

Шефът на Топлофикация София е отбелязал, че все още се регистрира повишаване на плащанията на сметките на клиенти към дружеството. От текущите задължения на дружеството към Булгаргаз (около 76 млн. лева) за погасяване са останали 58 млн. лв., е уточнил Милевски. В момента Софийската топлофикация получава по 800 хил. куб. м газ на денонощие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още